Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 22-Νοε-2022 11:38

  Ισπανία: Συμφωνία για στήριξη των στεγαστικών δανείων πάνω από 1 εκατ. νοικοκυριών

  Ισπανικό μοντέλο τεσσάρων εργάσιμων ημερών
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η ισπανική κυβέρνηση και οι τράπεζες της χώρας ήρθαν σε καταρχήν συμφωνία για μέτρα ελάφρυνσης των στεγαστικών δανείων, όπως η παράταση αποπληρωμής για περισσότερα από ένα εκατομμύριο ευάλωτα νοικοκυριά και η παροχή βοήθειας σε οικογένειες της μεσαίας τάξης, ανακοίνωσε τη Δευτέρα το υπουργείο Οικονομίας.

  Όπως μεταδίδει το Reuters, τα μέτρα αναμένεται να εγκριθούν σε συνεδρίαση του ισπανικού υπουργικού συμβουλίου σήμερα, Τρίτη,  με την οριστικοποίηση των διαπραγματεύσεων με τις τραπεζικές ενώσεις όπως ανέφερε το υπουργείο.

  Το ΥΠΟΙΚ δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με κόστος που θα έχουν τα μέτρα για τους δανειστές, ούτε τον βαθμό στον οποίο οι τράπεζες θα χρειαστεί ενδεχομένως να αυξήσουν τις προβλέψεις τους. 

  Όπως επισημαίνει το Reuters, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των ισπανικών τραπεζών διαμορφώθηκαν  τον Αύγουστο στο σχεδόν χαμηλό - ρεκόρ επίπεδο του 3,86%, σημαντικά χαμηλότερα από το ιστορικό υψηλό του 13,6% τον Δεκέμβριο του 2013.

  Στην Ισπανία, περίπου τα τρία τέταρτα του πληθυσμού είναι ιδιοκτήτες σπιτιού, με τους περισσότερους να επιλέγουν στεγαστικά δάνεια κυμαινόμενου επιτοκίου που είναι εκτεθειμένα στις αυξήσεις των επιτοκίων της ΕΚΤ.

  Τα εν λόγω μέτρα αποτελούν μέρος της ευρύτερης δέσμης μέτρων στήριξης που στοχεύουν στη μείωση των πιέσεων στο κόστος ζωής και περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων έκπτωση στα καύσιμα και φορολογικές ελαφρύνσεις.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ