Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 21-Νοε-2022 18:57

  Η S&P βλέπει διπλασιασμό των εταιρικών πτωχεύσεων στις ΗΠΑ

  Η S&P βλέπει διπλασιασμό των εταιρικών πτωχεύσεων στις ΗΠΑ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Το ποσοστό αθέτησης υποχρεώσεων για τις εταιρείες στις ΗΠΑ θα εκτιναχθεί στο 3,75% εάν η μάχη της Ομοσπονδιακής Τράπεζας ενάντια στον πληθωρισμό οδηγήσει σε ήπια ύφεση την οικονομία, σύμφωνα με την S&P Global Ratings.

  Όπως εκτιμά δε ο οίκος αξιολόγησης, μία πιο σοβαρή ύφεση θα έστελνε το ποσοστό στο 6%.

  Ειδικότερα, στο βασικό σενάριο της S&P τα αυξημένα  επιτόκια και ο πληθωρισμός αναμένεται να αφήσουν πίσω στην εξυπηρέτηση του χρέους τους 69 επιχειρήσεις με χαμηλή αξιολόγηση (κάτω από BB+) έως τον Σεπτέμβριο του 2023, υπερδιπλασιάζοντας το ποσοστό αθετήσεων από το 1,6% ένα χρόνο νωρίτερα.

  Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές του οίκου με επικεφαλής τον Nick Kraemer, εφόσον επιβεβαιωθεί θα πρόκειται για τον υψηλότερο ρυθμό από τον Ιούνιο του 2021, ενώ θα ξεπεράσει και τον μέσο όρο της 10ετίας στο 3,1%.

  Η περίπτωση του απαισιόδοξου σεναρίου, ωστόσο, συνιστά ακόμα μεγαλύτερο κίνδυνο. Σε αυτό το ενδεχόμενο ένα τεράστιο ποσοστό 6% των εκδοτών εταιρικού χρέους υψηλής απόδοσης θα μπορούσε να χρεοκοπήσει - το υψηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2021 - εάν προκύψει βαθύτερη ή μεγαλύτερη διάρκειας ύφεση.

  Σημειώνεται ότι ο μακροπρόθεσμος μέσος όρος, από το 1981, ανέρχεται στο 4,1%.

  "Πολλά θα εξαρτηθούν από τη διάρκεια, το εύρος και το βάθος μιας ενδεχόμενης ύφεσης, καθώς και το εάν η Fed θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια εν μέσω ύφεσης", έγραψαν οι αναλυτές της S&P.

  Όπως εξηγούν, "ο σημερινός ρυθμός διεύρυνσης των αποδόσεων ομολόγων στις δευτερογενείς αγορές θα διατηρηθεί, την ώρα που η κατανάλωση θα συρρικνωθεί, αναγκάζοντας τις επιχειρήσεις να καταφύγουν στα μετρητά τους για να αντιμετωπίσουν μία βαθύτερη ύφεση".

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ