Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 20-Νοε-2022 14:26

  Bloomberg: Η Ευρώπη επιβεβαιώνει τον ''μεσαίο δρόμο'' για την Κίνα, αντιδρώντας στον Μπάιντεν

  34101037
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ ξεκίνησε την εβδομάδα του στο εξωτερικό για να επιδιορθώσει τους δεσμούς του με τις ΗΠΑ και την έκλεισε με τους Ευρωπαίους ηγέτες να κάνουν λόγο για αντίσταση στους σαρωτικούς περιορισμούς των τσιπ της κυβέρνησης Μπάιντεν στην Κίνα, σχολιάζει το Bloomberg. 


  Η μεταστροφή του κλίματος ισοδυναμεί με νίκη για τον Σι στη δεύτερη μόλις εξόρμησή του εκτός Κίνας από την έναρξη της πανδημίας - ένα διάστημα που είχε δει τις σχέσεις του Πεκίνου με τις ΗΠΑ και τους συμμάχους του να πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο. Τον Οκτώβριο, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν περιόρισε την πώληση ημιαγωγών και εξοπλισμού κατασκευής τσιπ στην Κίνα σε μια προσπάθεια να ανακόψει την οικονομική της ανάπτυξη και ζήτησε από βασικούς συμμάχους να συμμορφωθούν - εγείροντας φόβους για διάσπαση της παγκόσμιας οικονομίας. 

  Την Παρασκευή, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κάλεσε σε δέσμευση με το Πεκίνο και σε αντίσταση στις προσπάθειες να διαιρεθεί ο κόσμος σε ανταγωνιστικά μπλοκ. Αυτό ακολούθησε παρόμοιες εκκλήσεις από τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς, ο οποίος επισκέφθηκε την Κίνα νωρίτερα αυτό το μήνα, και τις προσπάθειες του Ολλανδού πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε να συντονιστεί με άλλες βασικές χώρες παραγωγής τσιπ για να αντισταθεί στις πιέσεις των ΗΠΑ. 

  "Τώρα, σταδιακά, πολλοί άνθρωποι θα ήθελαν να δουν ότι υπάρχουν δύο τάξεις σε αυτόν τον κόσμο", δήλωσε ο Μακρόν σε ομιλία του προς στελέχη επιχειρήσεων στη σύνοδο κορυφής των CEO της Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού στην Μπανγκόκ. "Αυτό είναι ένα τεράστιο λάθος, ακόμη και για τις ΗΠΑ και την Κίνα". 

  "Χρειαζόμαστε μια ενιαία παγκόσμια τάξη", πρόσθεσε, μια ατάκα που απέσπασε παρατεταμένα χειροκροτήματα. 

  Ειδικά τα σχόλια του Γάλλου ηγέτη δείχνουν ότι η Ευρώπη βρίσκει τα πατήματά της στη χάραξη μιας μέσης γραμμής όσον αφορά την Κίνα. Ενώ σε ορισμένες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες έχουν αυξηθεί οι εκκλήσεις για σκληρότερη αντιμετώπιση του Πεκίνου σε θέματα που αφορούν τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δημοκρατία, οι σαρωτικοί έλεγχοι των εξαγωγών των ΗΠΑ στα τσιπ - οι οποίοι μπορεί σύντομα να επεκταθούν και σε άλλες στρατηγικές τεχνολογίες - έχουν μετατοπίσει τη συζήτηση από τους φόβους για την Κίνα στην ανησυχία για την αμερικανική υπερβολή. 

  Μικρή όρεξη για αντιπαράθεση


  Με τη Γερμανία να οδεύει προς την ύφεση και την Ευρώπη να αντιμετωπίζει έναν σκληρό χειμώνα χωρίς φθηνό ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο, "υπάρχει μικρή όρεξη για αντιπαράθεση με το Πεκίνο", δήλωσε ο Nόαχ Μπάρκιν, διευθύνων σύμβουλος της πρακτικής Κίνας του Rhodium Group.

  "Για όλη τη ρητορική σχετικά με το να σταθεί κανείς απέναντι στον Σι, να σφυρηλατήσει ένα κοινό ευρωπαϊκό μέτωπο και να μετριάσει τους κινδύνους από την οικονομική εμπλοκή με την Κίνα, οι σχετικές ενέργειες κατά τον τελευταίο μήνα υπολείπονται", είπε. "Ο κίνδυνος, αν αυτό συνεχιστεί, είναι περισσότερες ρωγμές στη διατλαντική σχέση. Βλέπουμε ήδη κάποιες από αυτές τις ρωγμές στην αντίδραση της Ευρώπης στους πρόσφατους τεχνολογικούς ελέγχους των ΗΠΑ που στοχεύουν στην Κίνα".

  Ο Σι προσπάθησε να εκμεταλλευτεί τις διαιρέσεις στο εξαήμερο ταξίδι του για να συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής της Ομάδας των 20 στο Μπαλί και στην APEC στην Ταϊλάνδη, κατά τη διάρκεια του οποίου συναντήθηκε με περίπου 20 ηγέτες - πολλούς από τους οποίους είχε να δει από κοντά τουλάχιστον τρία χρόνια. Σε μια συνάντηση με τον Ρούτε στο Μπαλί, ο Σι προέτρεψε τον Ολλανδό ηγέτη να αποφύγει την "αποσύνδεση" καθώς οι ΗΠΑ ασκούν πίεση στην ASML Holding NV, η οποία έχει ουσιαστικά μονοπώλιο σε έναν τύπο μηχανής που απαιτείται για την κατασκευή των πιο προηγμένων τσιπ. 

  "Πρέπει να αντιταχθούμε στην πολιτικοποίηση των οικονομικών και εμπορικών ζητημάτων και να διατηρήσουμε τη σταθερότητα της παγκόσμιας βιομηχανικής αλυσίδας και της αλυσίδας εφοδιασμού", δήλωσε ο Σι στον Ρούτε την Τρίτη. Ο Κινέζος ηγέτης ζήτησε επίσης αυξημένη συνεργασία στον τομέα της παραγωγής υψηλής τεχνολογίας με τη Νότια Κορέα σε συνάντηση με τον πρόεδρο Γιουν Σουκ Γιολ, το έθνος του οποίου φιλοξενεί τους γίγαντες των τσιπ Samsung Electronics  και SK Hynix. 

  Αργότερα μέσα στην εβδομάδα, την Πέμπτη, ο Ρούτε συναντήθηκε με τον Γιουν κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη Σεούλ, όπου οι δύο ηγέτες δεσμεύτηκαν για μεγαλύτερη συνεργασία. Μια ημέρα αργότερα, η Ολλανδή υπουργός Εξωτερικού Εμπορίου Λίζε Σράινεμάχερ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ δεν θα πρέπει να περιμένουν από την Ολλανδία να υιοθετήσει αναμφισβήτητα την προσέγγισή της για τους εξαγωγικούς περιορισμούς της Κίνας.

  "Οι Κάτω Χώρες δεν θα αντιγράψουν τα αμερικανικά μέτρα ένα προς ένα", δήλωσε η Σράινεμάχερ σε συνέντευξή της στην ολλανδική εφημερίδα NRC που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή. "Κάνουμε τη δική μας αξιολόγηση - και το κάνουμε αυτό σε συνεννόηση με χώρες-εταίρους όπως η Ιαπωνία και οι ΗΠΑ".

  Η σύνοδος κορυφής Μπάιντεν-Σι έδειξε ότι οι μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου κατανοούν την ευθύνη τους να ξεπεράσουν τις διαιρέσεις, αλλά παραμένουν οι κίνδυνοι μεγαλύτερης διχοτόμησης χωρίς συνέχεια στις επόμενες συζητήσεις, σύμφωνα με τη διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα. 

  "Βρισκόμαστε σε έναν κόσμο που περνάει από το ένα σοκ στο άλλο - πανδημία, πόλεμος, πληθωρισμός, κρίση κόστους ζωής", δήλωσε η Βουλγάρα οικονομολόγος στην τηλεόραση του Bloomberg το Σάββατο. "Και αν προσθέσουμε σε αυτό τον κατακερματισμό της παγκόσμιας οικονομίας, θα ήταν σαν να ρίχνουμε βενζίνη στη φωτιά. Κανείς δεν ωφελείται από αυτό".

  Οι κινήσεις των ΗΠΑ να περιορίσουν το εμπόριο με την Κίνα έχουν επίσης δεχθεί επικρίσεις στην Ασία, όπου έθνη όπως η Σιγκαπούρη έχουν προειδοποιήσει κατά της οικονομικής αποκοπής του Πεκίνου. Πολλές κυβερνήσεις στην περιοχή θεώρησαν επίσης το ταξίδι της προέδρου της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι στην Ταϊβάν νωρίτερα φέτος ως άσκοπα προκλητικό. 

  Ο Μπάιντεν φάνηκε να αντιμετωπίζει αυτές τις ανησυχίες μετά τη συνάντησή του με τον Σι, λέγοντας στους δημοσιογράφους ότι δεν βλέπει "καμία επικείμενη απόπειρα" της Κίνας να εισβάλει στην Ταϊβάν και ξεκαθάρισε ότι η πολιτική των ΗΠΑ έναντι του αυτοδιοικούμενου νησιού "δεν έχει αλλάξει καθόλου". Είπε ότι ο Σι ήταν "ευθύς", προσθέτοντας ότι "νομίζω ότι καταλαβαίνουμε ο ένας τον άλλον".

  Αποφεύγοντας έναν "ψυχρό πόλεμο"


  "Πιστεύω απόλυτα ότι δεν χρειάζεται να υπάρξει ένας νέος Ψυχρός Πόλεμος", είπε. Τις επόμενες ημέρες, οι ΗΠΑ και η Κίνα ξεκίνησαν εκ νέου συνομιλίες για τον στρατό και την κλιματική αλλαγή. 

  Αν και οι μεγάλοι Ευρωπαίοι ηγέτες αντιστέκονται όλο και περισσότερο στις αυξανόμενες πιέσεις της Ουάσινγκτον, απέχουν πολύ από το να καταλήξουν σε συναίνεση σχετικά με το πώς να αντιμετωπίσουν μια ολοένα και πιο δυναμική Κίνα. 

  Ειδικότερα, οι χώρες του πρώην σοβιετικού μπλοκ αρχίζουν να βλέπουν με καχυποψία την οικονομική επιρροή του Πεκίνου στην ήπειρο. Η Φινλανδή πρωθυπουργός ΄Σάνα Μαρίν προειδοποίησε την Πέμπτη για την τεχνολογική εξάρτηση της Ευρώπης από την Κίνα, σημειώνοντας τους κινδύνους να γίνει υπερβολικά εξαρτημένη από ένα αυταρχικό καθεστώς. 

  Η διπλωματική υποστήριξη του Σι προς τον Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος εισέβαλε στην Ουκρανία λίγο μετά τη δήλωση φιλίας "χωρίς όρια" με τον Κινέζο ηγέτη, έχει επίσης συμβάλει στην ενίσχυση των δεσμών ΗΠΑ-Ευρώπης. Ο Κινέζος ηγέτης προχώρησε πρόσφατα στην ανακούφιση ορισμένων ανησυχιών σχετικά με τη σχέση του με τον Πούτιν, χαράσσοντας μια κόκκινη γραμμή για τη χρήση πυρηνικών όπλων, την οποία ανέφερε κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης με τον Σολτς και αργότερα επανέλαβε με τον Μπάιντεν. 

  Συνολικά, οι ενέργειες του Σι έχουν τουλάχιστον κάνει την Ευρώπη να σκέφτεται μια μέση οδό. Σε μια εκτεταμένη μεταφορά κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο APEC, ο Μακρόν παρομοίασε τις ΗΠΑ και την Κίνα με "δύο μεγάλους ελέφαντες" σε μια ζούγκλα. 

  "Αν γίνουν πολύ νευρικοί και ξεκινήσουν πόλεμο, θα είναι μεγάλο πρόβλημα για την υπόλοιπη ζούγκλα", είπε. "Χρειάζεται η συνεργασία πολλών άλλων ζώων".

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ