Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 18-Νοε-2022 16:40

  Knot (ΕΚΤ): Ζητά αποφασιστική δράση για να χαλιναγωγηθεί ο πληθωρισμός

  Knot (ΕΚΤ): Η οικονομική ζημιά από το νέο κύμα κορονοϊού αναμένεται μικρότερη
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να αυξήσει τα επιτόκια της σε ένα επίπεδο που θα περιορίζει την οικονομία προκειμένου να διασφαλίσει ότι ο πληθωρισμός-ρεκόρ δεν θα συνεχιστεί, σύμφωνα με το μέλος του Δ.Σ. της κεντρικής τράπεζας, Klaas Knot., μεταδίδει το Bloomberg. 

  "Η αντίδραση μας θα πρέπει να είναι αποφασιστική, δείχνοντας ότι η νομισματική πολιτική χρειάζεται να εισέλθει σε περιοριστική κατεύθυνση για να μειώσει τη ζήτηση", ανέφερε ο Knot σε ομιλία του την Παρασκευή στη Φρανκφούρτη. 

  "Πρέπει να αντιμετωπίσουμε τον επίμονο υψηλό πληθωρισμό και τον αυξημένο κίνδυνο να εδραιωθεί στο μυαλό των ανθρώπων, κάτι που θα κάνει πιο δύσκολο να χαλιναγωγηθεί ο πληθωρισμός", πρόσθεσε. 

  Τα επόμενα βήματα της ΕΚΤ, μετά τις διαδοχικές αυξήσεις των επιτοκίων κατά συνολικά 200 μονάδες βάσης, "περιβάλλονται από αβεβαιότητα" και θα καθοριστούν στην κάθε συνεδρίαση [νομισματικής πολιτικής] ξεχωριστά, σημείωσε ο κεντρικός τραπεζίτης. 

  Καθώς η μάχη κατά του πληθωρισμού θα συνεχίζεται, είναι πιθανό ο ρυθμός των αυξήσεων [των επιτοκίων] να επιβραδύνει, εκτίμησε ο  Knot ο οποίος είναι ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Ολλανδίας.

  Όσον αφορά το τεράστιο χαρτοφυλάκιο της ΕΚΤ σε κρατικά ομόλογα, ο αξιωματούχος φάνηκε να στηρίζει την ιδέα για συρρίκνωση του από το 2023, προτείνοντας η κεντρική τράπεζα να σταματήσει "νωρίς, αλλά μερικώς, να επανεπενδύει [τους τίτλους που λήγουν] για να δοκιμάσει τα νερά, πριν δρομολογήσει τον τελικό ρυθμό της". 

  Διαβάστε ακόμη: 
  Λαγκάρντ: Δεν αρκεί η απόσυρση της διευκολυντικής κατεύθυνσης της πολιτικής για τον πληθωρισμό

  Nagel (Bundesbank): Αποφασιστικές αυξήσεις των επιτοκίων και QT από το 2023
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ