Συνεχης ενημερωση

    Τετάρτη, 16-Νοε-2022 22:55

    Corriere Della Sera: Ολονύκτιο θρίλερ στην G20 - Ο Ζελένσκι ζητούσε επέμβαση του ΝΑΤΟ μετά την Πολωνία

    Corriere Della Sera: Ολονύκτιο θρίλερ στην G20 - Ο Ζελένσκι ζητούσε επέμβαση του ΝΑΤΟ μετά την Πολωνία
    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    "Θηριώδη" νύχτα για τον Τζο Μπάιντεν και την αμερικανική διπλωματία χαρακτηρίζει η Corriere Della Sera τη χτεσινή στο Μπαλί όπου συνεδρίαζε G20, μετά τους πυραύλους που έπεσαν στην Πολωνία.

    Ειδικότερα, ο απεσταλμένος της ιταλικής εφημερίδας αναφέρεται σε ολονύχτιες διαβουλεύσεις, λέγοντας ότι παρόλο που δεν υπήρχαν συγκεκριμένες πληροφορίες για την προέλευση του πυραύλου ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι ζητούσε επέμβαση του ΝΑΤΟ.

    Παράλληλα, η Πολωνία συγκάλεσε πολεμικό συμβούλιο προκαλώντας κατάσταση συναγερμού στον πληθυσμό, ενώ η ένταση υποχώρησε μόνο σήμερα το πρωί όταν ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αναφέρθηκε στα πρώτα συμπεράσματα της έρευνας λέγοντας ότι "δεν φαίνεται πιθανό ο πύραυλος να εκτοξεύτηκε από τους Ρώσους. Θα δούμε τι θα πουν οι εμπειρογνωμόνες του ΝΑΤΟ".

    Σύμφωνα με τον ανταποκριτή της Corriere πάντως, "ο εκνευρισμός των Αμερικανών παραμένει. Το δυτικό μπλοκ πρέπει να "περιορίσει" τον Πούτιν, αλλά χωρίς να τροφοδοτήσει κλιμάκωση προς έναν παγκόσμιο πόλεμο. Εκτός αν δεν υπάρχει άλλη επιλογή. Και σίγουρα δεν ήταν έτσι χθες το βράδυ".

    Συνεχίζοντας, ο Giuseppe Sarcina αναφέρει ότι οι Μπάιντεν, Σάλιβαν και Μπλίνκεν κινούνται σε δύο επίπεδα εδώ και εβδομάδες, υποστηρίζοντας ότι η Ουάσιγκτον ετοιμάζει το έδαφος για διαπραγματεύσεις.

    "Από τη μια πλευρά, η προμήθεια όπλων στους Ουκρανούς θα συνεχιστεί. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ μόλις ζήτησε από το Κογκρέσο να εγκρίνει ένα πακέτο βοήθειας 37 δισ. δολαρίων. Την ίδια ώρα, όμως, η αμερικανική διπλωματία δημιουργεί τις προϋποθέσεις για διαπραγμάτευση με τον Πούτιν, χωρίς φυσικά να παρακάμψει τον Ζελένσκι", αναφέρει.

    Σύμφωνα με τον Ιταλό δημοσιογράφο, "μία από τις βασικές κινήσεις είναι η αύξηση της πολιτικής και οικονομικής πίεσης στη Ρωσία. Αυτός ήταν ένας από τους στόχους με τους οποίους εμφανίστηκε η αμερικανική αντιπροσωπεία στην G20 στο Μπαλί. Το επίσημο βήμα είναι το τελικό έγγραφο. Αμερικανοί και Ευρωπαίοι ζήτησαν να συμπεριληφθεί σε αυτό μια ρητή καταδίκη του πολέμου του Πούτιν. Η Κίνα και φυσικά η Ρωσία δεν συμφώνησαν. Το κείμενο, λοιπόν, καταγράφει ότι θέση κατά του Πούτιν πήρε η πλειονότητα των χωρών".

    Ο ίδιος επισημαίνει ένα καινούριο στοιχείο που αναδείχτηκε, ότι μεταξύ των χωρών που συντάχθηκαν κατά του πολέμου "και η Ινδία, που ανησυχεί από τις οικονομικές επιπτώσεις της σύγκρουσης".

    Καταλήγοντας δε σημειώνει ότι "άλλα κράτη, όπως η Τουρκία, η Σαουδική Αραβία και η Βραζιλία, δεν έχουν πάρει θέση ούτε με τον ένα ούτε τον άλλο τρόπο".

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ