Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 15-Νοε-2022 08:54

  Ιαπωνία: Συρρίκνωση 1,2% για το ΑΕΠ το γ' τρίμηνο σε ετήσια βάση

  Ιαπωνία: Συρρίκνωση 1,2% για το ΑΕΠ το γ' τρίμηνο σε ετήσια βάση
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Συρρίκνωση 1,2% κατέγραψε το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της Ιαπωνίας το γ' τρίμηνο του έτους σε ετήσια βάση, δηλαδή σε σχέση με το γ' τρίμηνο του 2021, κυρίως λόγω μείωσης της κατανάλωσης εν μέσω αυξανόμενων τιμών.

  Το εποχιακά προσαρμοσμένο ΑΕΠ της χώρας της Άπω Ανατολής συρρικνώθηκε κατά 0,3% συγκρινόμενο με το β' τρίμηνο του 2022, σύμφωνα με τα στοιχεία της ιαπωνικής κυβέρνησης τα οποία ανακοινώθηκαν τα ξημερώματα της Τρίτης (ώρα Ελλάδος).

  Τα στοιχεία απογοήτευσαν σε σχέση με τις προβλέψεις των αναλυτών, που "έβλεπαν" ανάπτυξη 1,1% σε ετήσια βάση και και 0,3% σε τριμηνιαία. Τα τρία προηγούμενα τρίμηνα η ιαπωνική οικονομία κατέγραφε ήπια ανάπτυξη.

  Η ιδιωτική κατανάλωση αναπτύχθηκε κατά 0,3%, έναντι διεύρυνσης 1,2% στο β' τρίμηνο. Οι ιδιωτικές επενδύσεις αυξήθηκαν κατά 1,5%, έναντι ανάπτυξης 2,4% στο προηγούμενο τρίμηνο.

  Η υποχώρηση του γεν από τα 115 γεν ανά δολάρια στα περίπου 140 μπορεί μεν να ευνοεί τους Ιάπωνες εξαγωγείς, πλήττει ωστόσο την κατανάλωση, αφού καθιστά ακριβότερες τις εισαγωγές, οι οποίες στο γ' τρίμηνο υποχώρησαν. Η Ιαπωνία εισάγει σχεδόν το σύνολο του πετρελαίου που καταναλώνει, καθώς και μεγάλο μέρος των τροφίμων της.

  Ο πληθωρισμός στη χώρα κινείται περί το 3%, χαμηλότερα σε σχέση με ΗΠΑ και ευρωζώνη, ωστόσο έχει ήδη αρχίσει να γίνεται ορατός στις τιμές των αγαθών.

  Εδώ και δεκαετίες, η Ιαπωνία βίωνε αποπληθωρισμό, οπότε η νέα πραγματικότητα έρχεται ως σοκ για τους καταναλωτές, ειδικά σε μια χώρα όπου οι αυξήσεις μισθών γίνονται με ιδιαίτερα αργό ρυθμό.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ