Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 12-Νοε-2022 11:23

  Ν. Κορέα: Ο πρόεδρος Γιουν Σουκ-γέολ ζητά μεγαλύτερη συνεργασία με την Κίνα και την Ιαπωνία

  26443357
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Γιουν Σουκ-γέολ πρότεινε σήμερα έναν μηχανισμό για τριμερή διάλογο με την Κίνα και την Ιαπωνία, συμπεριλαμβανομένης μιας συνόδου ηγετών προκειμένου να συζητηθούν ζητήματα όπως η ασφάλεια και η κλιματική αλλαγή.

  Στη σύνοδο των ηγετών της Ένωσης Χωρών Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN), με τη συμμετοχή επίσης της Κίνας, της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας, ο Γιουν ζήτησε να καταβάλλονται ισχυρότερες, κοινές προσπάθειες προκειμένου να ξεπεραστούν περίπλοκες μελλοντικές κρίσεις, όπως αυτές που προκύπτουν από τον πόλεμο και τις καταπατήσεις δικαιωμάτων, καθώς και οι κίνδυνοι για τα τρόφιμα και την ενέργεια που προκαλεί η κλιματική αλλαγή.

  Ο Γιουν δήλωσε επίσης ότι οι προκλήσεις της Βόρειας Κορέας και οι προσπάθειές της να ενισχύσει τις πυρηνικές και πυραυλικές της ικανότητες αποτελούν σοβαρή απειλή για τη διεθνή κοινότητα.

  Ο ίδιος τόνισε ότι εάν η Βόρεια Κορέα εκτοξεύσει έναν ακόμα διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο (ICBM) και διενεργήσει την έβδομη πυρηνική της δοκιμή, η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να απαντήσει με μία φωνή, ανέφερε σε ανακοίνωση η προεδρία της Νότιας Κορέας.

  Παράλληλα, η Νότια Κορέα θα πρέπει να επιδιώξει την οικονομική στήριξη της Βόρειας Κορέας εάν αποφασίσει την αποπυρηνικοποίησή της.

  Οι ηγέτες της ASEAN εξέφρασαν ανησυχίες για το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας, ζητώντας από την Πιονγκγιάνγκ να σταματήσει να απειλεί την περιφερειακή ειρήνη και να ανταποκριθεί στις συνομιλίες για αποπυρηνικοποίηση, ανέφερε το γραφείο του Νοτιοκορεάτη προέδρου.

  Ο Γιουν αναμένεται να έχει συνάντηση με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Φούμιο Κισίντα αύριο στην Πνομ Πενχ, στο περιθώριο της συνόδου ASEAN, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Yonhap, επικαλούμενο την προεδρία της Νότιας Κορέας. Αναμένεται επίσης να έχει συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν καθώς και τριμερή σύνοδο κορυφής με τον Μπάιντεν και τον Κισίντα αύριο.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ