Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 11-Νοε-2022 15:13

  Τουρκικές εταιρείες λένε ότι ο πληθωρισμός δημιουργεί επίπλαστη κερδοφορία - Ζητούν λογιστική υπερπληθωρισμού

  26146388
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Κορυφαίοι εκπρόσωποι τουρκικών επιχειρήσεων ζητούν τη μετάβαση σε υπερπληθωριστική λογιστική, προειδοποιώντας ότι το τρέχον σύστημα δίνει ένα παραπλανητικό μέτρο ως προς την κερδοφορία.

  "Οι εταιρείες πρέπει να πληρώσουν φόρους για ανύπαρκτα κέρδη", ανέφερε την Παρασκευή στην εφημερίδα Dünya, ο επικεφαλής του Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της Άγκυρας, Νουρετίν Οζντεμπίρ. "Ανεξάρτητα από το τι κερδίζει κανείς υπό τόσο υψηλό πληθωρισμό, χάνει κεφάλαιο", πρόσθεσε ο Σαχίν Μπιλγκίτς, πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Εμπορευμάτων των Αδάνων. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο Ριφάτ Χισαρτζικέρογλου, επικεφαλής της Ένωσης Επιμελητηρίων και Χρηματιστηρίων Εμπορευμάτων, δήλωσε ότι μια αλλαγή στους λογιστικούς κανόνες είναι "ουσιώδης".

  Στην υπερπληθωριστική λογιστική, τα μη νομισματικά στοιχεία όπως τα αποθέματα, προσαρμόζονται ώστε να διασφαλιστεί ότι οι ισολογισμοί αντικατοπτρίζουν την αγοραστική δύναμη. Τα τουρκικά λογιστικά πρότυπα απαιτούν τριετή σωρευτικό πληθωρισμό περίπου 100% προκειμένου να χρησιμοποιηθεί το σύστημα. Αυτό το επίπεδο παραβιάστηκε σχεδόν πριν από ένα χρόνο, αλλά ένας νόμος που ψηφίστηκε τον Ιανουάριο έλεγε ότι δεν μπορεί να εφαρμοστεί πριν βγουν τα κέρδη ολόκληρου του 2023.

  Ο ετήσιος πληθωρισμός στην Τουρκία επιταχύνθηκε πέραν του 85% τον Οκτώβριο, ενώ οι τιμές παραγωγού αυξήθηκαν κατά 158%. Οι αυξήσεις των τιμών έχουν επιταχυνθεί από τότε που η Κεντρική Τράπεζα Τουρκίας (TCMB) ξεκίνησε τον κύκλο χαλάρωσής της τον Σεπτέμβριο. Έκτοτε, το βασικό επιτόκιο επαναγοράς μίας εβδομάδας μειώθηκε κατά 850 μονάδες βάσης στο 10,5%, με τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να ζητά μετ' επιτάσεως ένα μονοψήφιο επιτόκιο μέχρι το τέλος του έτους.

  Τα καθαρά έσοδα των εταιρειών του δείκτη αναφοράς Borsa Istanbul-100 αυξήθηκαν κατά μέσο όρο 90% το τρίτο τρίμηνο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με υπολογισμούς με βάση τα στοιχεία του Bloomberg. Τους πρώτους εννέα μήνες, τα συνολικά κέρδη των τουρκικών τραπεζών πενταπλασιάστηκαν σε σχέση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με στοιχεία των τραπεζικών ρυθμιστικών αρχών. 

  "Σήμερα, κανένας ισολογισμός δεν αντικατοπτρίζει την αλήθεια", είπε τηλεφωνικά ο Νεντίμ Τουρκμέν, ορκωτός λογιστής στο Bloomberg. "Βρισκόμαστε σε έναν ψεύτικο παράδεισο. Χωρίς υπερπληθωριστική λογιστική, αυτό που βλέπουμε είναι μόνο εταιρείες ζόμπι".

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ