Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 02-Νοε-2022 09:46

  Σπάνια στιγμή: Ο CEO της τουρκικής Işbank κατακρίνει τις οικονομικές πολιτικές Ερντογάν

  Σπάνια στιγμή: Ο CEO της τουρκικής Işbank κατακρίνει τις οικονομικές πολιτικές Ερντογάν
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η Işbank, η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Τουρκίας με βάση την αγοραία αξία, ζήτησε την ανατροπή των πρόσφατων κανονισμών που αναγκάζουν τις τράπεζες να διατηρούν τεράστιο δημόσιο χρέος, μια σπάνια πράξη δημόσιας κριτικής που έχει ως στόχο τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής.

  Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Turkiye Iş Bankası, Χακάν Αράν δήλωσε σε χρηματοοικονομικό συνέδριο στην Κωνσταντινούπολη ότι οι κανονισμοί θέτουν σε κίνδυνο τόσο το τραπεζικό σύστημα όσο και την επιτυχία του λεγόμενου νέου μοντέλου οικονομίας της Τουρκίας που υποστήριξε ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

  Μεταξύ του κοινού που παρακολούθησε τις δηλώσεις του Αράν στην εκδήλωση της Δευτέρας ήταν ο υπουργός Οικονομικών Νουρεντίν Νεμπάτι, ο οποίος έγινε αποδέκτης παρόμοιων ανησυχιών, οι οποίες εκφράστηκαν από ανώτερους Τούρκους τραπεζίτες, κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης κεκλεισμένων των θυρών την περασμένη εβδομάδα. Το γεγονός ότι ένα εξέχον τραπεζικό στέλεχος επανέλαβε αυτές τις ανησυχίες σε ένα δημόσιο φόρουμ δείχνει την έκταση της ανησυχίας για το τίμημα που ενδέχεται να επιφέρουν οι πρόσφατες πολιτικές στην οικονομία της Τουρκίας. 

  "Οι πολιτικές που εφαρμόζονται επιδεινώνουν τις αδυναμίες και τους κινδύνους του τραπεζικού κλάδου", είπε ο Αράν. "Τα μακροπροληπτικά μέτρα εμποδίζουν τις πολιτικές που προβλέπονται από το νέο μοντέλο οικονομίας της Τουρκίας", το οποίο απαιτεί αυξημένο δανεισμό σε βιομηχανίες που κερδίζουν συνάλλαγμα.

  Το θέμα είναι μια στρατηγική της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας (TCMB) τους τελευταίους μήνες για να ενθαρρύνει τις αγορές ομολόγων σε λίρες από τους δανειστές, μια προσέγγιση που στη συνέχεια συμπληρώθηκε με μια σειρά αντισυμβατικών μειώσεων επιτοκίων που ξεκίνησαν τον Αύγουστο. Η ανάγκη διακράτησης πρόσθετων τίτλων άφησε τα χαρτοφυλάκια των τραπεζών να διογκώνονται με το δημόσιο χρέος, τη στιγμή που η λίρα έπεσε σε χαμηλό ρεκόρ και ο πληθωρισμός εκτινάχθηκε στα επίπεδα που παρατηρήθηκαν τελευταία πριν από δύο δεκαετίες.

  Αυτή η πολιτική και ο εξαναγκαστικός παροπλισμός των αποταμιεύσεων των πελατών μακριά από ξένα νομίσματα "θέτουν σε κίνδυνο τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος", είπε ο Αράν.

  Πέτρος Κράνιας

  Διαβάστε ακόμα: 

  * Η Κεντρική Τράπεζα Τουρκίας ετοιμάζεται για αναθεώρηση της εκτίμησης για τον πληθωρισμό στο τέλος του 2022

  * Νέα μείωση των επιτοκίων από την κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας, μεγαλύτερη από ό,τι αναμενόταν (upd)

  * Τουρκία: Νέα μέτρα λαμβάνει η κεντρική τράπεζα για να ενισχύσει τις καταθέσεις σε λίρα

  * Η Τουρκία και οι τράπεζές της υποκύπτουν στην πίεση των ΗΠΑ

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ