Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 31-Οκτ-2022 12:10

  Υποχώρηση στο 9,8% του πληθωρισμού τον Οκτώβριο στην Ελλάδα - Επιτάχυνση στο 10,7% για την Ευρωζώνη

  Υποχώρηση στο 9,8% του πληθωρισμού τον Οκτώβριο στην Ελλάδα - Επιτάχυνση στο 10,7% για την Ευρωζώνη
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 12:51

  Του Τάσου Δασόπουλου 

  Την υποχώρηση του εναρμονισμένου δείκτη τιμών καταναλωτή για την Ελλάδα στο 9,8% για τον Οκτώβριο, από 12,1% τον Σεπτέμβριο, καταγράφει η Εurostat, τη στιγμή που για την Ευρωζώνη ο δείκτης επιταχύνθηκε στο 10,7% από 9,7% τον προηγούμενο μήνα.

  Η υποχώρηση των τιμών των καυσίμων και ειδικά του φυσικού αερίου το δεύτερο μισό του Οκτωβρίου, που συμπαρέσυρε και την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, σε συνδυασμό με την παράταση της καλοκαιρίας η οποία μείωσε την κατανάλωση για θέρμανση, είχαν ως αποτέλεσμα ο ΕΔΤΚ για την Ελλάδα να υποχωρήσει σημαντικά, φέρνοντας τη χώρα μας στη 12η θέση των χωρών με τον υψηλότερο πληθωρισμό της Ευρωζώνης. 

  Οι μεγαλύτερες αυξήσεις πληθωρισμού καταγράφονται στις χώρες της Βαλτικής. Στην Εσθονία ο πληθωρισμός εκτιμάται ότι έφτασε τον Οκτώβριο στο 22,4%, στη Λιθουανία στο 22% και στη Λετονία στο 21,7%. Αμέσως μεγαλύτερος είναι ο πληθωρισμός της Ολλανδίας που έφτασε στο 16,8%, ενώ ακολουθούν η Σλοβακία με 14,5% και το Βέλγιο όπου ο πληθωρισμός έφτασε τον Οκτώβριο στο 13,1%. Στη Γερμανία, ο πληθωρισμός επιταχύνθηκε τον Οκτώβριο στο 11,6% από το 10,6% τον Σεπτέμβριο. Στην Γαλλία ο πληθωρισμός έφτασε το 7,1% τον Οκτώβριο και παρότι είναι ο χαμηλότερος που καταγράφεται για τον Οκτώβριο έχει ήδη προκαλέσει κοινωνικές αντιδράσεις στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ζώνης του Ευρώ. Στην Πορτογαλία ο πληθωρισμός αυξήθηκε τον Οκτώβριο στο 10,6%, ενώ στην Ισπανία υποχώρησε στο 7,3%.

  Από τα στοιχεία της Eurostat γίνεται προφανές ότι "ο ελέφαντας στο δωμάτιο" για τον πληθωρισμό της Ευρωζώνης είναι τα καύσιμα που καταγράφουν σε ετήσια βάση αύξηση κατά 41,9%, ζητώντας επιτακτικά μια κοινή ευρωπαϊκή λύση η οποία όμως αναβάλλεται από σύνοδο σε σύνοδο. Δεύτερος σημαντικός παράγοντας επιτάχυνσης του πληθωρισμού είναι τα τρόφιμα, ο καπνός και τα αλκοολούχα με αύξηση 13,1% και στη συνέχεια τα υπόλοιπα βιομηχανικά προϊόντα με αύξηση 6%, ενώ και οι υπηρεσίες καταγράφουν ετήσια αύξηση κατά 4,4%.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ