Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 27-Οκτ-2022 09:36

  Η Κεντρική Τράπεζα Τουρκίας ετοιμάζεται για αναθεώρηση της εκτίμησης για τον πληθωρισμό στο τέλος του 2022

  131619177_m
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας (TCMB) είναι πιθανό να αυξήσει την πρόβλεψή της για τον πληθωρισμό στο τέλος του έτους μετά από έναν γύρο αντισυμβατικών μειώσεων επιτοκίων που οδήγησαν τις τιμές στα ύψη. Φευ, λίγοι πιθανώς θα το λάβουν σοβαρά υπ' όψη τους. 

  Όντας κάποτε βασικό στοιχείο στο οικονομικό ημερολόγιο της Τουρκίας, η τριμηνιαία έκθεση για τον πληθωρισμό έχει καταστεί ασήμαντη επειδή η τράπεζα έχει επανειλημμένα σκιαγραφήσει μια εκτός πραγματικότητας ρόδινη εικόνα. 

  Την Πέμπτη, ο διοικητής της TCMB Σαχάπ Καβτζίογλου αναμένεται να αναθεωρήσει το βασικό σενάριο για τις τιμές καταναλωτή για τα επόμενα δύο χρόνια, παρόλο που κινείται προς τη μείωση των επιτοκίων σε μονοψήφια επίπεδα τον επόμενο μήνα εν μέσω της πίεσης του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για εξαιρετικά χαμηλό κόστος δανεισμού. "Οι προβλέψεις της τράπεζας δεν έχουν καμία πιθανότητα να παραμείνουν", δήλωσε ο Σενιόλ Μπαμπουστζού, καθηγητής οικονομικών και τραπεζικών στο Πανεπιστήμιο Baskent στην Άγκυρα, προσθέτοντας ότι αναμένει ότι η εκτίμηση για τον πληθωρισμό στο τέλος του έτους θα ανέλθει κοντά στο 70%, κάτω από τις δικές του προβλέψεις, ίσως και στο 80%.

  Η τελευταία έκθεση της TCMB τον Ιούλιο προέβλεπε ότι ο πληθωρισμός θα κλείσει το έτος στο 60,4%, πολύ χαμηλότερο από τις προσδοκίες των οικονομολόγων. Το Bloomberg Economics υπολόγισε τότε ότι ο πληθωρισμός στο τέλος του έτους θα ήταν 69% και τώρα τον βλέπει στο 75%. 

  "Το ιστορικό της κεντρικής τράπεζας δείχνει υποτίμηση του πληθωρισμού κατά 13% τα τελευταία χρόνια και κατά 10% μακροπρόθεσμα. Η συνεκτίμηση αυτής της μεροληψίας υποδηλώνει ένα πιθανό εύρος πρόβλεψης 65%-68%, υψηλότερο από την πρόβλεψη 60,4% που έγινε τον Ιούλιο, αλλά εξακολουθεί να είναι πολύ χαμηλότερο από τις εκτιμήσεις μας. Τα βασικά αποτελέσματα θα βοηθήσουν τα κέρδη των τιμών να μειωθούν από το ανώτατο όριο των 24 ετών, αλλά όχι τόσο γρήγορα όσο αναμένουν οι αρχές", λέει η Σέλβα Μπαχάρ Μπαζίκι, οικονομολόγος. 

  Από τον Ιούλιο, η κεντρική τράπεζα μείωσε τα επιτόκια κατά 350 μονάδες βάσης - στο 10,5% την περασμένη εβδομάδα - παρόλο που ο πληθωρισμός ανέβηκε πάνω από 83% τον Σεπτέμβριο.

  Η Τουρκία πίεσε προς την κατεύθυνση να αναπτυχθεί η οικονομία αξιοποιώντας μια αδύναμη λίρα για να κάνει τις εξαγωγές της πιο ελκυστικές, αλλά το μείγμα πολιτικής της δεν έχει κάνει πολλά για να επιτύχει σταθερότητα των τιμών. Η λίρα έχει χάσει σχεδόν το 50% της αξίας της έναντι του δολαρίου τον τελευταίο χρόνο.

  Η υποτίμηση ωθεί τους καταναλωτές να προβαίνουν σε προκαταβολικές αγορές και να σπεύδουν να αγοράσουν σκληρό νόμισμα για να προστατεύσουν τις οικονομίες τους, πράγμα που δημιουργεί έναν φαύλο πληθωριστικό κύκλο. 

  Ο Καβτζίογλου έχει επιρρίψει τις ευθύνες για τις αυξήσεις των τιμών στις "καθυστερημένες και έμμεσες επιπτώσεις της αύξησης του ενεργειακού κόστους" μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο. Είπε ότι οι πληθωριστικές πιέσεις θα υποχωρήσουν μόλις "επιτευχθεί ένα παγκόσμιο περιβάλλον ειρήνης". 

  Αντί μιας ορθόδοξης πολιτικής, η TCMB βασίστηκε σε περιθωριακά και έμμεσα μέτρα για τη διαχείριση της αύξησης των δανείων και την προώθηση της ευρύτερης χρήσης του τοπικού νομίσματος. "Δεν είναι μόνο η έκθεση για τον πληθωρισμό που έχει γίνει ασήμαντη, αλλά και η ίδια η κεντρική τράπεζα έχει γίνει ασήμαντη", είπε ο Μπαμπουστζού.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ