Τρίτη, 25-Οκτ-2022 16:47
Ρωσία: Απορρίφθηκε η έφεση της Μπρίτνεϊ Γκράινερ - Διατηρείται η φυλάκιση 9 ετών

Ρωσικό δικαστήριο απέρριψε σήμερα, Τρίτη, την έφεση της Αμερικανίδας μπασκετμπολίστριας Μπρίτνεϊ Γκράινερ, κατά της ποινής φυλάκισης εννέα ετών που της είχε επιβληθεί για κατοχή και λαθρεμπόριο αμπουλών ατμού με λάδι κάνναβης.
Η Γκράινερ και οι δικηγόροι της είχαν ζητήσει αθώωση ή τουλάχιστον μείωση της ποινής της, λέγοντας ότι είναι δυσανάλογη με το αδίκημα για το οποίο κατηγορείται αλλά και γενικότερα αντίθετη με τη ρωσική ποινική δικονομία.
Ωστόσο, ο προεδρεύων δικαστής είπε ότι η ετυμηγορία επικυρώθηκε "χωρίς αλλαγές", εκτός από την επιμέτρηση του χρόνου που έχει εκτίσει ήδη σε καθεστώς προφυλάκισης ως μέρος της ποινής.
Η δύο φορές χρυσή Ολυμπιονίκης Γκράινερ συνελήφθη στις 17 Φεβρουαρίου σε αεροδρόμιο της Μόσχας, μια εβδομάδα προτού η Ρωσία αποστείλει στρατεύματα στην Ουκρανία και η υπόθεσή της εξετάστηκε στο πλαίσιο της επακόλουθης κρίσης στις σχέσεις Ουάσιγκτον - Μόσχας.
Η επιτετραμμένη των ΗΠΑ στη Μόσχα, Ελίζαμπεθ Ρουντ, η οποία παρευρέθηκε στην ακρόαση σήμερα, χαρακτήρισε την ποινή "υπερβολική και δυσανάλογη".
Ο Αλεξάντερ Μποΐκοφ, ένας από τους δικηγόρους της Γκράινερ, ανέφερε στο δικαστήριο ότι "κανένας δικαστής δεν μπορεί να πει με ειλικρίνεια πως η ποινή των εννέα ετών είναι σύμφωνη με το ρωσικό ποινικό δίκαιο".
Στην πρώτη αντίδραση των ΗΠΑ, ο σύμβουλος ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν έκανε λόγο για "δίκη παρωδία" και τόνισε ότι "η κυβέρνηση Μπάιντεν συνεχίζει να συνεργάζεται με τη Ρωσία μέσω κάθε διαθέσιμου καναλιού και να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να φέρει πίσω στην πατρίδα την Μπρίτνεϊ".