Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 20-Οκτ-2022 14:14

  Νέα μείωση των επιτοκίων από την κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας, μεγαλύτερη από ό,τι αναμενόταν (upd)

  Νέα μείωση των επιτοκίων από την κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας, μεγαλύτερη από ό,τι αναμενόταν (upd)
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 14:29

  Σε νέα μείωση των επιτοκίων προχώρησε η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας, για τρίτο συνεχόμενο μήνα, μεγαλύτερη μάλιστα από ό,τι αναμενόταν.

  Συγκεκριμένα, η κεντρική τράπεζα μείωσε το επιτόκιο στο 10,5% από 1% που βρισκόταν, σηματοδοτώντας ότι βρίσκεται κοντά στο τέλος της σειράς μειώσεων των επιτοκίων, που έχουν ωθήσει μια εξαιρετικά χαλαρή νομισματική πολιτική σε νέα άκρα.

  Η επιτροπή νομισματικής πολιτικής υπό τον διοικητή Sahap Kavcioglu, μείωσε το επιτόκιο επαναγοράς μιας εβδομάδας στο 10,5% από το 12% την Πέμπτη, παρά το ότι ο πληθωρισμός εκτοξεύτηκε στο 83%.

  Η επιτροπή τόνισε ότι θα εξετάσει το ενδεχόμενο να λάβει ένα παρόμοιο βήμα στην επόμενη συνεδρίαση και να τερματίσει τον κύκλο μείωσης των επιτοκίων, σύμφωνα με δήλωση που συνοδεύει την απόφασή της.

  Οι περισσότεροι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg, ανέμεναν μείωση κατά 100 μονάδες βάσης, μετά τις ρητές εκκλήσεις του προέδρου Ερντογάν να μειωθούν τα επιτόκια σε μονοψήφιο επίπεδο μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

  Η Τουρκία ακολουθεί μια εντελώς διαφορετική πορεία σε έναν κόσμο όπου οι φορείς χάραξης πολιτικής αυξάνουν επιθετικά το κόστος δανεισμού ως απάντηση στο μεγαλύτερο πληθωριστικό σοκ εδώ και δεκαετίες.

  Παρά την μεγαλύτερη άνοδο στις τιμές καταναλωτή από το 1998, η τουρκική κεντρική τράπεζα εξέπληξε με την επανέναρξη των επιτοκίων τον Αύγουστο μετά από μια παύση μηνών, τονίζοντας πως η απειλή μιας οικονομικής επιβράδυνσης δικαιολογεί χαμηλότερα επιτόκια.

  Περιέγραψε τις πιέσεις των τιμών ως "παροδικές", και απέδωσε σε αυτές ένα παγκόσμιο ράλι του κόστους των εμπορευμάτων, που προκλήθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο.

  Αλλά ακόμη και πριν τον πόλεμο, ο πληθωρισμός στην Τουρκία προσέγγισε το 50% μετά από έναν κύκλο χαλάρωσης στα τέλη του περασμένου έτους, που μείωσε τα επιτόκια κατά 500 μονάδες βάσης.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ