Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 19-Οκτ-2022 12:00

  Στο 12,1% ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Σεπτέμβριο, στο 9,9% η Ευρωζώνη

  Στο 12,1% ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Σεπτέμβριο, στο 9,9% η Ευρωζώνη
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Σε νέο ρεκόρ στο 9,9% σκαρφάλωσε ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ευρωζώνη τον Σεπτέμβριο από 9,1% τον Αύγουστο, σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η Eurostat. Η αρχική εκτίμηση της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας τοποθετούσε τον πληθωρισμό στο 10% τον Σεπτέμβριο

  Ο δομικός πληθωρισμός της Ευρωζώνης, που δεν περιλαμβάνει ενέργεια και τρόφιμα, εμφάνισε ετήσιο άλμα 4,8% τον Σεπτέμβριο από 4,3% τον Αύγουστο. 

  Σε μηνιαία βάση, ο πληθωρισμός σημείωσε άνοδο 1,2%, ενώ ο δομικός δείκτης αυξήθηκε 1%. 

  Συνολικά στην Ε.Ε. ο ετήσιος πληθωρισμός εκτινάχθηκε στο 10,9% από 10,1% τον Αύγουστο. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, τα χαμηλότερα ετήσια ποσοστά καταγράφηκαν σε Γαλλία (6,2%), Μάλτα (7,4%) και Φινλανδία (8,4%), ενώ τα υψηλότερα σε Εσθονία (24,1%), Λιθουανία (22,5%) και Λετονία (22,0%). Στην Ελλάδα ο ετήσιος πληθωρισμός σκαρφάλωσε στο 12,1% από 11,2% τον Αύγουστο. 

  Σε σύγκριση με τον Αύγουστο, ο ετήσιος πληθωρισμός υποχώρησε σε έξι κράτη μέλη, παρέμεινε σταθερός σε ένα και αυξήθηκε σε 20. 

  Η ενέργεια αποτελεί και πάλι τον βασικό παράγοντα για το ράλι των τιμών. Ειδικότερα, η ενέργεια έχει το μεγαλύτερο ποσοστό συνεισφοράς στον ετήσιο πληθωρισμό (+4,19 ποσοστιαίες μονάδες) και ακολουθούν τρόφιμα, αλκοόλ και καπνός (+2,47), υπηρεσίες (+1,80) και τα βιομηχανικά αγαθά εκτός ενέργειας (+1,47).

  Αυτή είναι η τελευταία μέτρηση του πληθωρισμού πριν την επόμενη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στις 27 Οκτωβρίου η οποία αναμένεται να καταλήξει σε άλλη μία αύξηση των ευρωπαϊκών επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης. Υπενθυμίζεται ότι η ΕΚΤ έχει πραγματοποιήσει δύο αυξήσεις των επιτοκίων της από την αρχή του έτους, με την πρώτη τον Ιούλιο να είναι κατά 50 μονάδες – αν και η τράπεζα είχε ανακοινώσει ότι θα ξεκινήσει τη σύσφιξη της πολιτικής της με μια μικρή αύξηση 25 μονάδων – και τη δεύτερη τον Σεπτέμβριο κατά 75 μονάδες. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ