Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 16-Οκτ-2022 10:38

  Κίνα-Συνέδριο ΚΚ: Οι θέσεις του Σι Τζινπίνγκ για 10 μεγάλα "μέτωπα"

  26328272
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Εφόλης της ύλης ήταν η ομιλία του  προέδρου της Κίνας Σι Τζινπίνγκ σήμερα κατά την έναρξη του 20ου συνεδρίου του κυβερνώντος Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας.

  Ο Σι αναμένεται ευρέως να κερδίσει μια τρίτη θητεία στην ηγεσία και να εδραιώσει τη θέση του ως ο ισχυρότερος κυβερνήτης της χώρας μετά τον Μάο Τσετούνγκ.

  Πιο αναλυτικά οι δηλώσεις του Κινέζου Προέδρου για 10 σημαντικών σημαντικών ζητημάτων, σύμφωνα με το  Reuters, έχουν ως εξής :

  1. Covid-19

  "Μπροστά στο ξαφνικό ξέσπασμα του νέου κοροναϊού, εμμείναμε στην υπεροχή του λαού και στην υπεροχή της ζωής, τηρήσαμε τη δυναμική μηδενική COVID, πραγματοποιήσαμε τον πόλεμο του λαού, τον συνολικό πόλεμο και τον αμυντικό πόλεμο κατά της επιδημίας, προστατεύσαμε στο μέγιστο βαθμό την ασφάλεια της ζωής και τη σωματική υγεία του λαού και επιτύχαμε σημαντικά θετικά αποτελέσματα στη συνολική πρόληψη και τον έλεγχο της επιδημίας, καθώς και στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη", δήλωσε ο Σι. 

  2. Ταϊβάν

  Ο Κινέζος πρόεδρος δήλωσε πως "απέναντι σε σοβαρές προκλήσεις από αυτονομιστικές δραστηριότητες των δυνάμεων ανεξαρτησίας της Ταϊβάν και παρεμβάσεις στις υποθέσεις της Ταϊβάν από εξωτερικές δυνάμεις, διεξαγάγαμε αποφασιστικά έναν μεγάλο αγώνα κατά του αυτονομισμού και των παρεμβάσεων, αποδεικνύοντας την ισχυρή αποφασιστικότητα και ικανότητά μας να διαφυλάξουμε την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα και να αντιταχθούμε στην ανεξαρτησία της Ταϊβάν".

  Ο ίδιος σημείωσε πως "επιμένουμε να αγωνιζόμαστε για την προοπτική της ειρηνικής επανένωσης με τη μεγαλύτερη δυνατή ειλικρίνεια. Ωστόσο, δεν υπάρχει δέσμευση για παραίτηση από τη χρήση βίας και διατηρείται η δυνατότητα λήψης όλων των αναγκαίων μέτρων".

  "Οι ιστορικοί τροχοί της αναζωογόνησης των εθνοτήτων κυλούν προς τα εμπρός και η πλήρης επανένωση της πατρίδας πρέπει να πραγματοποιηθεί και σίγουρα μπορεί να πραγματοποιηθεί", κατέληξε.

  3. Οικονομία

  Ζητούμενη είναι σύμφων με το Σι, "η προώθηση δίκαιων ευκαιριών, η αύξηση του εισοδήματος των ατόμων με χαμηλό εισόδημα, η διεύρυνση των ομάδων μεσαίου εισοδήματος, τυποποίηση της τάξης κατανομής του εισοδήματος και τυποποίηση των μηχανισμών συσσώρευσης πλούτου".

  Επίσης στόχος είναι "η διασφάλιση της ασφάλειας των σιτηρών και των ενεργειακών πόρων και των σημαντικών αλυσίδων εφοδιασμού της βιομηχανίας".

  "Πρέπει να οικοδομήσουμε ένα υψηλού επιπέδου σοσιαλιστικό οικονομικό σύστημα της αγοράς, να τηρήσουμε και να βελτιώσουμε το βασικό σοσιαλιστικό οικονομικό σύστημα, να εδραιώσουμε και να αναπτύξουμε αταλάντευτα το σύστημα δημόσιας ιδιοκτησίας, να ενθαρρύνουμε και να υποστηρίξουμε αταλάντευτα την ανάπτυξη της ιδιωτικής οικονομίας, να δώσουμε πλήρη έμφαση στον αποφασιστικό ρόλο της αγοράς στην κατανομή των πόρων και να δώσουμε καλύτερη έμφαση στο ρόλο της κυβέρνησης", τόνισε ο ίδιος. 

  "Επιταχύνετε την εγκαθίδρυση ενός συστήματος στέγασης με προσφορά πολλαπλών υποκειμένων και εγγύηση πολλαπλών καναλιών τόσο για ενοικίαση όσο και για αγορά", σημείωσε ο Σι.

  4. Αυτονομία

  Ο Κινέζος πρόεδρος έκανε λόγο για "επιτάχυνση της εφαρμογής των στρατηγικών ανάπτυξης με γνώμονα την καινοτομία, επιτάχυνση της υλοποίησης της επιστημονικής και τεχνολογικής αυτοδυναμίας υψηλού επιπέδου,  αποφασιστική νίκη στις μάχες βασικών τεχνολογικών πυρήνων, επιτάχυνση της κατασκευής του σημαντικού κέντρου ταλέντων και της υψηλής αξιολόγησης της καινοτομίας παγκοσμίως και προσπάθεια διαμόρφωσης συγκριτικού πλεονεκτήματος του διεθνούς ανταγωνισμού για ταλέντα."

  Ο Σι είπε: "Παγιώστε τα θεμέλια της επισιτιστικής ασφάλειας με ολόπλευρο τρόπο, τηρήστε σταθερά την κόκκινη γραμμή των 1,8 δισεκατομμυρίων mu (1,2 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα, 460.000 τετραγωνικά μίλια) καλλιεργήσιμης γης και διασφαλίστε ότι το μπολ με το ρύζι των Κινέζων είναι σταθερά στα χέρια τους"

  5. Διαφθορά

  "Διορθώσαμε ορισμένες επίμονες ασθένειες που δεν είχαν εμφανιστεί για πολλά χρόνια  και πετύχαμε μια συντριπτική νίκη στον αγώνα κατά της διαφθοράς και παγιώσαμε και εξαλείψαμε συνολικά τους σοβαρούς κρυμμένους κινδύνους που υπάρχουν στο κόμμα, το κράτος και το στρατό", ανέφερε.

  "Η διαφθορά είναι ο μεγαλύτερος καρκίνος που βλάπτει τη ζωτικότητα και τη μαχητική αποτελεσματικότητα του κόμματος και η καταπολέμηση της διαφθοράς είναι η πιο εμπεριστατωμένη αυτοεπανάσταση. Όσο υπάρχει το έδαφος και οι συνθήκες για τη διαφθορά, ο αγώνας κατά της διαφθοράς δεν θα σταματήσει ούτε στιγμή", τόνισε ο Σι.

  6. Ιδεολογία

  "Εμείς, ένα μαρξιστικό κόμμα με περισσότερα από 96 εκατομμύρια μέλη, είμαστε ακόμη πιο ενωμένοι. Μέσα από συνεχή αγώνα, έχουμε πραγματοποιήσει το χιλιόχρονο όνειρο του κινεζικού έθνους για μέτρια ευημερία", σημείωσε.

  "Πρέπει να ενισχύσουμε το αίσθημα των δυσκολιών, να εμμείνουμε στη σκέψη της κατώτατης γραμμής, να είμαστε προετοιμασμένοι για τον κίνδυνο σε καιρό ειρήνης, να προετοιμαζόμαστε για μια βροχερή μέρα και να είμαστε έτοιμοι να αντέξουμε μεγάλες δοκιμασίες με ισχυρούς ανέμους και υψηλά κύματα", τόνισε ο Κινέζος πρόεδρος.

  7. Εξωτερική πολιτική

  Ο Σι ανέφερε πως "προωθήσαμε συνολικά τη διπλωματία των μεγάλων χωρών με κινεζικά χαρακτηριστικά και αντιταχθήκαμε αταλάντευτα σε κάθε μονομέρεια, προστατευτισμό και εκφοβισμό. Προωθήσαμε την οικοδόμηση ενός νέου τύπου διεθνών σχέσεων, συμμετείχαμε ενεργά στη μεταρρύθμιση και την οικοδόμηση του παγκόσμιου συστήματος διακυβέρνησης. Η διεθνής επιρροή, η ελκυστικότητα και η διαμορφωτική δύναμη της Κίνας έχουν βελτιωθεί σημαντικά".

  8. Χονγκ Κονγκ

  "Απέναντι στις ταραχώδεις αλλαγές της κατάστασης στο Χονγκ Κονγκ, ασκήσαμε αποτελεσματικά την εξουσία του συνολικού ελέγχου της Ειδικής Διοικητικής Περιοχής σύμφωνα με το σύνταγμα και τον Βασικό Νόμο, εφαρμόσαμε την αρχή των πατριωτών που κυβερνούν το Χονγκ Κονγκ και επιτύχαμε μια σημαντική στροφή της κατάστασης στο Χονγκ Κονγκ από το χάος στη διακυβέρνηση", σημείωσε ο ίδιος.

  9. Πληθυσμός

  Ο Κινέζος ηγέτης σημείωσε πως "θα δημιουργήσουμε ένα σύστημα πολιτικής για την ενίσχυση των γεννήσεων και θα ακολουθήσουμε μια προληπτική εθνική στρατηγική ως απάντηση στη γήρανση του πληθυσμού."

  10. Περιβάλλον

  Ο Σι τόνισε πως "θα προωθήσουμε σε βάθος την ενεργειακή επανάσταση, θα ενισχύσουμε την καθαρή και αποτελεσματική χρήση του άνθρακα, θα επιταχύνουμε τον σχεδιασμό και την κατασκευή ενός νέου ενεργειακού συστήματος και θα συμμετάσχουμε ενεργά στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και της παγκόσμιας διακυβέρνησης."

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ