Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 11-Οκτ-2022 10:30

  Νέα παρέμβαση στις αγορές από την Τράπεζα της Αγγλίας με επιπλέον αγορές ομολόγων

  Νέα παρέμβαση στις αγορές από την Τράπεζα της Αγγλίας με επιπλέον αγορές ομολόγων
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 11:30

  Σε νέα παρέμβαση στις αγορές προχώρησε σήμερα Τρίτη η Τράπεζα της Αγγλίας (BoE), ανακοινώνοντας ότι θα συμπεριλάβει στο πρόγραμμα αγορών ομολόγων που τρέχει και τίτλους συνδεδεμένους με τον πληθωρισμό.

  Ειδικότερα, όπως μετέδωσε το Reuters, επικαλούμενη "ουσιώδη κίνδυνο" για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, η BoE ενημέρωσε ότι θα προχωρήσει από σήμερα σε αγορές αξίας έως και 5 δισ. λιρών χρέους που είναι προσαρμοσμένο στον πληθωρισμό.

  Τα εν λόγω ομόλογα είναι τίτλοι χρέους των οποίων οι αποπληρωμές τους συνδέονται με τον δείκτη λιανικών τιμών του Ηνωμένου Βασιλείου.

  Οι αποδόσεις του συνδεδεμένου 10ετούς Ηνωμένου Βασιλείου αυξήθηκαν χτες κατά 64 μονάδες βάσης, που αντιστοιχεί σε τεράστια πτώση της τιμής του κατά 5,5%. Αντίστοιχα, τα τιμαριθμικά 30ετή είχαν καταγράψει ακόμα μεγαλύτερη βουτιά κατά 16%.

  Σημειώνεται ότι, όπως ενημέρωσε η κεντρική τράπεζα, το συνολικό ύψος των αγορών θα διατηρηθεί στα 10 δισ. λίρες ημερησίως που είχε ανακοινωθεί χτες, και οι αγορές των συνδεδεμένων τίτλων θα γίνονται παράλληλα με τις υπάρχουσες συμβατικών ομολόγων μακράς διάρκειας.

  "Στην αρχή της εβδομάδας σημειώθηκε σημαντική περαιτέρω ανατίμηση του δημόσιου χρέους του Ηνωμένου Βασιλείου, ιδιαίτερα των τίτλων που συνδέονται με τον δείκτη λιανικών τιμών", ανέφερε σε ανακοίνωσή της η BoE.

  "Η δυσλειτουργία στην αγορά αυτή και η προοπτική μιας αυτοενισχυόμενης δυναμικής πωλήσεων πανικού συνιστά σημαντικό κίνδυνο για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα του Ηνωμένου Βασιλείου", προσθέτει.

  Μετά την ανακοίνωση οι αποδόσεις των βρετανικών κρατικών τίτλων εμφάνισαν κάποιες τάσεις αποκλιμάκωσης, αλλά όχι σε έντονο βαθμό. 

  Ενδεικτικά, οι πιο μακροπρόθεσμοι τιμαριθμικοί παρουσίαζαν πτώση των αποδόσεων τους κατά 3 έως 10 μονάδες βάσης, μαζεύοντας ένα μικρό μόνο μέρος του χτεσινού άλματος.

  Την ίδια ώρα, η βρετανική λίρα συνεχίζει στην πτωτική πορεία του τελευταίου διαστήματος, με νέες απώλειες 0,3% σήμερα τόσο έναντι του δολαρίου ΗΠΑ (1,1036) όσο και του ευρώ (0,88), αφότου έγινε γνωστό ότι η ανεργία στη χώρα υποχώρησε στο χαμηλότερο της επίπεδο από το 1974 στο 3,5%.

  Μία εξέλιξη που χαμηλώνει τον πήχη των προσδοκιών για περιορισμό των πληθωριστικών πιέσεων στην οικονομία της Μεγάλης Βρετανίας το επόμενο διάστημα.

  Από τις 26 Σεπτεμβρίου που η λίρα είχε υποχωρήσει στο ιστορικό χαμηλό του 1,0327 έναντι του δολαρίου, το βρετανικό νόμισμα έχει ανακτήσει περίπου 7% ωστόσο για το σύνολο του έτους εμφανίζει ισχυρές απώλειες 18%.

  Υπενθυμίζεται ότι στις 23 Σεπτεμβρίου, ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Κουάσι Κουαρτένγκ είχε ανακοινώσει ένα πακέτο μη χρηματοδοτούμενων φορολογικών περικοπών ύψους περίπου 45 δισ. λιρών, που συμπεριλάμβανε απαλλαγές και στα υψηλότερα εισοδήματα.

  Στο άκουσμα της είδησης η λίρα εμφάνισε ισχυρές απώλειες και οι αποδόσεις των βρετανικών ομολόγων εκτινάχθηκαν, αναγκάζοντας αφενός τον ΥΠΟΙΚ να ανακαλέσει το σχέδιο μετά από λίγες ημέρες και αφετέρου την Τράπεζα της Αγγλίας να ανακοινώσει πρόγραμμα αγοράς βρετανικών τίτλων για σταθεροποιήσει τις τιμές τους.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ