Δευτέρα, 10-Οκτ-2022 21:36
Brainard: Η νομισματική πολιτική θα είναι περιοριστική για κάποιο διάστημα

Η πιο σφικτή νομισματική πολιτική έχει αρχίσει να γίνεται αισθητή στην οικονομία η οποία ενδεχομένως να αρχίσει να επιβραδύνει ταχύτερα από το αναμενόμενο, ωστόσο ο πλήρης αντίκτυπος από τις αυξήσεις των αμερικανικών επιτοκίων δεν θα είναι εμφανής για μερικούς μήνες ακόμα, δήλωσε σήμερα η αντιπρόεδρος της Federal Reserve, Lael Brainard όπως μεταδίδει το Reuters.
"Η παραγωγή έχει επιβραδύνει μέχρι σήμερα με ρυθμό που ξεπέρασε το αναμενόμενο, σε μια ένδειξη ότι η σύσφιξη της πολιτικής έχει αποτέλεσμα", ανέφερε η Brainard σε ομιλία της σε συνέδριο σήμερα.
Η αξιωματούχος της Fed σημείωσε παράλληλα ότι "σε άλλους τομείς της οικονομίας, η καθυστέρηση στη μετάδοση [της νομισματικής πολιτικής] σημαίνει ότι ο αντίκτυπος από τις αποφάσεις μας μέχρι σήμερα θα γίνει πλήρως αισθητός στη δραστηριότητα τα επόμενα τρίμηνα, ενώ ο αντίκτυπος στη διαμόρφωση των τιμών ενδεχομένως να χρειαστεί ακόμη περισσότερο".
Με τις ξένες κεντρικές τράπεζες να κινούνται στην ίδια κατεύθυνση, πραγματοποιώντας διαδοχικές αυξήσεις των επιτοκίων τους για να αντιμετωπίσουν τον πληθωρισμό, "ο μετριασμός της ζήτησης αναμένεται να ενισχυθεί" ακόμα περισσότερο.
"Πλέον περιμένω η ανάκαμψη του δεύτερου εξαμήνου να είναι περιορισμένη και η πραγματική ανάπτυξη [του ΑΕΠ] θα είναι ουσιαστικά επίπεδη αυτό το έτος", ανέφερε.
Η Brainard αναγνώρισε πάντως ότι η "νομισματική πολιτική θα είναι περιοριστική για κάποιο διάστημα για να διασφαλίσει ότι ο πληθωρισμός επιστρέφει και πάλι σταδιακά προς τον στόχο [του 2%]".