Δευτέρα, 10-Οκτ-2022 18:58
Yeni Şafak: Δείτε τα οθωμανικά αρχεία και διεκδικήστε από την Ελλάδα την περιουσία των προγόνων σας

"Τα οθωμανικά αρχεία, που ρίχνουν φως σε πολλά ζητήματα της ιστορίας και φέρνουν λύσεις σε πολιτικά και κοινωνικά ζητήματα, περιέχουν επίσης πληροφορίες για τα νησιά που η Ελλάδα εξόπλισε", αναφέρει άρθρο της τουρκικής εφημερίδας Yeni Şafak το οποίο τιτλοφορείται "Οι τίτλοι ιδιοκτησίας των νησιών είναι εδώ" και το οποίο αποπειράται να ανοίξει θέμα "ιδιοκτησίας των νησιών" του Αιγαίου.
Παραθέτοντας δηλώσεις του Χακκί Σαχίν, επικεφαλής της Μονάδας Υπηρεσιών Εγγραφής και Έρευνας Περιουσίας στο εξωτερικό, ο οποίος υποστηρίζει ότι υπάρχουν αρχεία για τα νησιά του Αιγαίου: "Υπάρχουν αρχεία 26 χωρών στο αρχείο της Γενικής Διεύθυνσης Κτηματολογίου και Τμήματος Αρχείου Κτηματολογίου. Υπάρχουν 1721 κτηματολογικές εγγραφές που ανήκουν στην Ελλάδα και καλύπτουν τα έτη μεταξύ 1847 και 1912, γραμμένα στην Οθωμανική Τουρκική. Αυτά σχετίζονται με ιδιωτική περιουσία που ανήκει και στην ελληνική περιοχή. Τα συγκεκριμένα αρχεία περιλαμβάνουν εγγραφές σε Σύρο, Πρέβεζα, Λήμνο, Ρόδο, Κω, Λέσβο, Σαμοθράκη, Χίο, Ψαρά, Λέρο, Κάλυμνο, Ικαρία, Θάσο, Κρήτη, Βελεστίνο, Καρδίτσα και αλλού", αναφέρει η τουρκική εφημερίδα και προσθέτει:
"Τα 7 Βιβλία Εγγραφών της Ελλάδας, τα οποία τηρήθηκαν μεταξύ 15ου και 17ου αιώνα για να διασφαλιστεί ότι το σύστημα για τα φορολογικά έσοδα του κράτους, η διοίκηση και η οικονομία είναι οργανωμένα είναι ανοιχτά στην έρευνα ντόπιων και ξένων ερευνητών".
"Όσοι έχουν ακίνητα στην Ελλάδα μπορούν να υποβάλουν αίτηση συμπληρώνοντας τη φόρμα εγγραφής αλλοδαπού στην ιστοσελίδα του ιδρύματος. Οι αιτήσεις που λαμβάνονται από τις αρχές του ιδρύματος εξετάζονται από το αρμόδιο προσωπικό, διενεργείται η απαραίτητη έρευνα μέσω του TARBİS [Σύστημα Πληροφοριών Αρχείων Κτηματολογίου] και ο αιτών ενημερώνεται για το αποτέλεσμα. Ο αριθμός των αιτήσεων που έγιναν στο ίδρυμά μας για νησιά τα τελευταία 10 χρόνια είναι 95", γράφει το άρθρο.
Συμπληρώνει δε το άρθρο ειδικό πλαίσιο "στα Λαδάδικα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, μια οικογένεια έκανε αίτηση για ακίνητα που ανήκαν στους παππούδες της και κατέθεσε μήνυση επικαλούμενη τα έγγραφα αυτού του αρχείου. Οι ιδιοκτήτες, που δεν μπόρεσαν να έχουν κανένα αποτέλεσμα από τα ελληνικά δικαστήρια, προσέφυγαν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο έκρινε ότι έχει παραβιαστεί το δικαίωμα στην ιδιοκτησία και επιδίκασε στην Ελλάδα αποζημίωση", καλώντας παράλληλα τους ενδιαφερόμενους να προχωρήσουν σε παρόμοιες μηνύσεις.
Πέτρος Κράνιας