Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 09-Οκτ-2022 19:05

  Η Ταϊβάν υπόσχεται μεγαλύτερη οικονομική ανθεκτικότητα και δημοκρατικούς δεσμούς

  155933564
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η πρόεδρος της Ταϊβάν Τσάι Ινγκ-γουέν θα δεσμευτεί να ενισχύσει την οικονομία του νησιού και να εμβαθύνει τους δεσμούς με τους δημοκρατικούς συμμάχους σε ομιλία της για την Εθνική Ημέρα τη Δευτέρα, εν μέσω του κινδύνου παγκόσμιας ύφεσης και μετά τις πρωτοφανείς στρατιωτικές ασκήσεις της Κίνας, αναφέρει το Bloomberg.


  Η Τσάι θα πει ότι η οικοδόμηση ανθεκτικότητας απαιτεί μια ισχυρή οικονομία και θα προτείνει πολιτικές για τον περιορισμό του πληθωρισμού, τη σταθεροποίηση των χρηματοπιστωτικών αγορών, τη διασφάλιση της ασφάλειας των βασικών υποδομών και τη μετάβαση στο καθαρό μηδέν, σύμφωνα με το περίγραμμα της ομιλίας της για την Εθνική Ημέρα.

  Θα πει επίσης ότι η Ταϊβάν πρέπει να ενισχύσει τη διαφάνεια της πληροφόρησης και να σφυρηλατήσει την εσωτερική συναίνεση για ένα ελεύθερο και δημοκρατικό σύστημα. Η πρόεδρος θα επαναλάβει την αποφασιστικότητα της Ταϊβάν να ενισχύσει τις αμυντικές της ικανότητες για τη διατήρηση της περιφερειακής ειρήνης και σταθερότητας.

  Η Ταϊβάν έχει δηλώσει ότι λαμβάνει πιο σοβαρά υπόψη της την πιθανή απειλή από το Πεκίνο μετά τις πρωτοφανείς στρατιωτικές ασκήσεις που ακολούθησαν το ταξίδι της προέδρου της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι στο νησί τον Αύγουστο. Η Κίνα έχει στείλει πολεμικά αεροσκάφη και στρατιωτικά σκάφη κοντά στην Ταϊβάν σε σχεδόν καθημερινή βάση μετά την αμφιλεγόμενη επίσκεψη, η οποία, όπως είπε, παραβίασε τις εδαφικές διεκδικήσεις του Πεκίνου επί της αυτοδιοικούμενης δημοκρατίας.

  Την περασμένη εβδομάδα, ο υπουργός Άμυνας της Ταϊβάν Τσιου Κουο-Τσενγκ δήλωσε ότι υπάρχουν σχέδια για την παράταση της τετράμηνης εθνικής υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας φέτος, η οποία μπορεί να είναι ανεπαρκής, καθώς "οι απειλές από τον εχθρό είναι πλέον σοβαρές". Προειδοποίησε επίσης ότι η Ταϊβάν θα αντιμετωπίζει πλέον τις εισβολές πτήσεων του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού στον εναέριο χώρο του νησιού ως "πρώτο χτύπημα" μετά από πιο κοντινές πτήσεις κινεζικών πολεμικών αεροσκαφών και μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

  Οι εκδηλώσεις της Δευτέρας, οι οποίες σηματοδοτούν την ίδρυση της Δημοκρατίας της Κίνας, της επίσημης ονομασίας της Ταϊβάν, θα περιλαμβάνουν εθνική παρέλαση. Πολεμικά αεροσκάφη θα πετάξουν πάνω από το προεδρικό γραφείο και προηγμένα εκπαιδευτικά αεροσκάφη θα απελευθερώσουν πολύχρωμα σύννεφα καπνού σε μια αεροπορική επίδειξη, σύμφωνα με το επίσημο Κεντρικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

  Η Ταϊβάν αναμένεται να αποτελέσει μείζον θέμα στο συνέδριο του κυβερνώντος Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας, το οποίο πραγματοποιείται δύο φορές μέσα σε μια δεκαετία και θα αρχίσει στις 16 Οκτωβρίου. Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ αναμένεται ευρέως να εξασφαλίσει μια πρωτοφανή τρίτη θητεία στην εξουσία κατά την εκδήλωση-ορόσημο και ενδέχεται να δεχθεί μεγαλύτερες πιέσεις για να θέσει την Ταϊβάν υπό την κυριαρχία του Πεκίνου.

  Η Τσάι θα δοκιμαστεί επίσης στις ενδιάμεσες εκλογές της Ταϊβάν στα τέλη Νοεμβρίου, όπου το Δημοκρατικό Προοδευτικό Κόμμα της θα προσπαθήσει να διατηρήσει βασικές θέσεις δημάρχων έναντι του κύριου κόμματος της αντιπολίτευσης, του Κουόμιντανγκ.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ