Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 07-Οκτ-2022 23:40

  Reuters: Αναγνωριστικό των ΗΠΑ πέταξε κοντά στον Nord Stream μετά την εμφάνιση του πρώτου ρήγματος

  26246450
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ένα αναγνωριστικό αεροσκάφος του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ πέταξε κοντά στο σημείο του ρήγματος του αγωγού Nord Stream 2 στη Βαλτική Θάλασσα, λίγες ώρες μετά την εμφάνιση της πρώτης ζημιάς, αναφέρει το πρακτορείο Reuters, με την Ουάσινγκτον να παραδέχεται την πτήση, αλλά να τη χαρακτηρίζει "ρουτίνας".

  Οι ρωσικοί αγωγοί Nord Stream 1 και 2 παρουσίασαν ρήγματα στις 26 Σεπτεμβρίου, αποστραγγίζοντας αέριο στη Βαλτική Θάλασσα στα ανοικτά των ακτών της Δανίας και της Σουηδίας. Οι σεισμολόγοι κατέγραψαν εκρήξεις στην περιοχή και η αστυνομία σε πολλές χώρες έχει ξεκινήσει έρευνες.

  Τα δεδομένα πτήσης έδειξαν ότι ένα αναγνωριστικό αεροπλάνο P-8A Poseidon βρίσκονταν πάνω από τη Βόρεια Θάλασσα, όταν Σουηδοί σεισμολόγοι κατέγραψαν αυτό που αργότερα περιέγραψαν ως υποθαλάσσια έκρηξη νοτιοανατολικά του νησιού Bornholm στη Βαλτική Θάλασσα.

  Το αεροπλάνο, το οποίο είχε απογειωθεί από την Ισλανδία, πραγματοποίησε ένα μοτίβο τακτικών κυκλωμάτων πάνω από την Πολωνία, πριν απομακρυνθεί προς την περιοχή του αγωγού της Βαλτικής, σύμφωνα με στοιχεία.

  Η ταυτότητα του αεροπλάνου δεν μπόρεσε να εξακριβωθεί αμέσως λόγω του τύπου του περιστρεφόμενου κωδικού αναγνώρισης που χρησιμοποιείται μερικές φορές από τέτοια αεροπλάνα, αλλά το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ επιβεβαίωσε ότι ήταν αμερικανικό αεροσκάφος.

  "Το αεροσκάφος P-8A Poseidon του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ που φαίνεται στα δεδομένα παρακολούθησης πραγματοποίησε μια θαλάσσια αναγνωριστική πτήση ρουτίνας στη Βαλτική Θάλασσα, που δεν σχετίζεται με τις διαρροές από τους αγωγούς Nord Stream", δήλωσε εκπρόσωπος του Ναυτικού των ΗΠΑ.

  Ερωτηθείς εάν κάποια από τις πληροφορίες που συγκεντρώθηκαν θα μπορούσε να βοηθήσει τους ερευνητές που ερευνούν τις θραύσεις του αγωγού, ο εκπρόσωπος των Ναυτικών Δυνάμεων των ΗΠΑ για την Ευρώπη-Αφρική, λοχαγός Tamara Lawrence είπε: "Δεν έχουμε καμία πρόσθετη πληροφορία να παράσχουμε αυτή τη στιγμή".

  "Σκακιέρα η Βαλτική"

  Σύμφωνα με τα δεδομένα, αρκετά λεπτά μετά τη 0100 GMT το αεροπλάνο πέταξε νότια της νήσου Bornholm με κατεύθυνση προς τη βορειοδυτική Πολωνία, όπου έκανε κύκλους για περίπου μία ώρα πάνω από τη ξηρά πριν πετάξει γύρω στις 0244 GMT στην περιοχή όπου αναφέρθηκε η διαρροή αερίου.

  Πλησίασε περίπου 24 χιλιόμετρα (15 μίλια) στο σημείο της αναφερόμενης διαρροής, έκανε έναν κύκλο και πέταξε προς το Καλίνινγκραντ, συχνό σημείο παρακολούθησης, λένε οι αναλυτές.

  Τα υπουργεία Άμυνας της Πολωνίας, της Σουηδίας, της Δανίας και της Γερμανίας δεν ήταν άμεσα διαθέσιμα για σχόλια.

  Τα δεδομένο της πτήσης μεταξύ 0339 GMT και 0620 GMT δεν έχουν γίνει γνωστά, αλλά κατά την επιστροφή του, γύρω στις 0700 GMT, το αεροπλάνο πέταξε περίπου 4 χιλιόμετρα βόρεια του σημείου διαρροής.

  Το Reuters χρησιμοποίησε έναν χάρτη πτήσης από τον ιστότοπο παρακολούθησης Radarbox με έδρα τις ΗΠΑ, ο οποίος συμπληρώθηκε από δεδομένα που παρείχε στο Reuters η Flightradar24 με έδρα τη Σουηδία, για να αναδημιουργήσει τη διαδρομή του P-8.

  Τα δεδομένα του Flightradar24 έδειξαν ότι το αεροπλάνο απογειώθηκε και προσγειώθηκε στη χερσόνησο Reykjanes στη νοτιοδυτική Ισλανδία, όπου βρίσκεται η αεροπορική βάση Keflavik μαζί με τις αναφερόμενες εγκαταστάσεις του υπόστεγου του P-8.

  Τα δεδομένα προέκυψαν καθώς η Βαλτική παραμένει μέτωπο εντάσεων τύπου Ψυχρού Πολέμου μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, σύμφωνα με αναλυτές που προειδοποιούν ότι είναι αδύνατο να διαπιστωθεί με βεβαιότητα ο λόγος πίσω από συγκεκριμένες στρατιωτικές πτήσεις.

  "Η Βαλτική είναι μια πολύ ενεργή σφαίρα αντιπαράθεσης όπου διεξάγεται μια συνεχόμενη παρτίδα σκάκι", δήλωσε ο αναλυτής Francis Tusa με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ