Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 07-Οκτ-2022 15:16

  Η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας δεν θα ανεχθεί πληθωρισμό πάνω από τον στόχο

  140455372
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας (SNB) δεν θα δεχτεί τον ελβετικό πληθωρισμό πάνω από τον στόχο του 0-2%, δήλωσε ο διοικητής Τόμας Τζόρνταν, προσθέτοντας ότι η ανοχή ενός πιο απότομου ρυθμού ανόδου των τιμών θα μπορούσε να σημαίνει ακόμη υψηλότερο πληθωρισμό στο μέλλον.

  Ο Τζόρνταν είπε ότι ο ορισμός της SNB για τον στόχο της σταθερότητας των τιμών ήταν διαφορετικός από τον συμμετρικό στόχο πληθωρισμού 2% της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Αν και ο πληθωρισμός στην Ελβετία είναι χαμηλότερος από το προβλεπόμενο 10% στην ευρωζώνη τον περασμένο μήνα, η ελβετική μέτρηση του 3,3% του Σεπτεμβρίου ήταν ακόμα "σαφώς πολύ υψηλή", δήλωσε ο Τζόρνταν σε εκδήλωση στη Ζυρίχη.

  "Για εμάς το 3% δεν είναι πλέον σταθερότητα τιμών", είπε ο Τζόρνταν στην εκδήλωση που διοργάνωσε το ελβετικό επιχειρηματικό περιοδικό Bilanz την Πέμπτη. Τα σχόλιά του είχαν εμπάργκο για ευρύτερη δημοσίευση μέχρι την Παρασκευή.

  "Αν προχωρήσετε πιο ψηλά, μπορείτε γρήγορα να βρεθείτε σε μια κατάσταση που είναι εντελώς διαφορετική", είπε, προσθέτοντας ότι είναι δύσκολο να ελεγχθεί ακριβώς ο πληθωρισμός.

  Η κεντρική τράπεζα έληξε την εποχή των αρνητικών επιτοκίων τον περασμένο μήνα, όταν αύξησε το βασικό της επιτόκιο κατά 0,75%.

  "Είναι πολύ σημαντικό για εμάς να επαναφέρουμε τον πληθωρισμό κάτω από το 2% μεσοπρόθεσμα", είπε ο Τζόρνταν.

  "Λάβαμε μέτρα... προσαρμόσαμε τα επιτόκια, επιτρέψαμε στο φράγκο να ανατιμηθεί", είπε, προσθέτοντας ότι η ονομαστική ανατίμηση του νομίσματος μείωσε την επίδραση των αυξήσεων των εισαγόμενων τιμών από την ακριβότερη ενέργεια και τα τρόφιμα.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ