Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 07-Οκτ-2022 14:49

  Ελ Εριάν: Κραχ τύπου 2008 αν η Fed συνεχίσει τα λάθη

  Ελ Εριάν
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Βέλη στην ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ εξαπέλυσε εκ νέου ο διάσημος οικονομολόγος Μοχάμεντ Ελ Εριάν, ο οποίος υποστήριξε ότι η κεντρική τράπεζα πρέπει να αποφύγει περαιτέρω λάθη στην πολιτική της γιατί διακυβεύεται κραχ ανάλογο του 2008.

  Ο οικονομικός σύμβουλος της Allianz και άλλοτε CEO της Pimco, είναι γνωστός επικριτής της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ, κυρίως για την αβελτηρία που επέδειξε στα πρώτα στάδια της αύξησης του πληθωρισμού - όταν οι αξιωματούχοι της επέμεναν ότι πρόκειται για παροδικό φαινόμενο.

  Σύμφωνα με τον Ελ Εριάν, η καθυστέρηση αυτή στο αναλάβουν δράση οδήγησε το ρυθμό αύξησης των τιμών σε υψηλό 41 ετών και τώρα οι κεντρικοί τραπεζίτες αγωνιούν να θέσουν το φαινόμενο υπό έλεγχο με επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων.

  Κάτι, που όπως επισημαίνει, αυξάνει "σε άβολα υψηλά επίπεδα" τις πιθανότητες ύφεσης. Ωστόσο, αν προσέξει η Fed, δεν θα προκύψει ύφεση παρόμοια με του 2008 εκτιμά ο οικονομολόγος.

  Μια ύφεση παρόμοια με το 2008 "δεν είναι η περίπτωση — εκτός αν κάνουμε περισσότερα λάθη πολιτικής", δήλωσε σε συνέντευξή του στο New York Magazine την Πέμπτη, επισημαίνοντας την ανθεκτικότητα που επιδεικνύει η οικονομία των ΗΠΑ.

  Συγκεκριμένα, η αγορά εργασίας παραμένει εξαιρετικά ισχυρή παρά τις επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων φέτος, κάτι που έρχεται σε αντίθεση με τα χαρακτηριστικά της ύφεσης, την ώρα που οι εταιρείες στις ΗΠΑ συνεχίζουν να ανακοινώνουν θετικά μεγέθη και η οικονομία παραμένει ανταγωνιστική σε παγκόσμιο επίπεδο.

  Ωστόσο, υπάρχουν ακόμα πράγματα που θα μπορούσαν να γίνουν ή να γίνουν καλύτερα, εάν οι ΗΠΑ θέλουν να αποφύγουν μια σκληρή ύφεση.

  "Έχουμε τέσσερα πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να καταστήσου μια ύφεση πολύ σύντομη και ρηχή", ανέφερε ο Μοχάμεντ Ελ Εριάν, επισημαίνοντας συγκεκριμένα:

  1. Να βελτιώσει η Fed την κατανόησή της για την οικονομία και τις αποφάσεις πολιτικής.

  2. Ενίσχυση της προστασίας των πιο οικονομικά ευάλωτων.

  3. Διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση της παραγωγικότητας και του ανθρώπινου κεφαλαίου στην αγορά εργασίας.

  4. Στενή παρακολούθηση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας των μη τραπεζικών ιδρυμάτων.

  Ορισμένα από αυτά θα βοηθούσαν τη Fed να αποκαταστήσει την αξιοπιστία της, για την οποία ο Ελ Εριάν υποστηρίζει ότι χάθηκε όταν η κεντρική τράπεζα επέμενε ότι ο πληθωρισμός ήταν παροδικός.

  Μεταξύ άλλων, επισήμανε και την έντονη κριτική που έχουν ασκήσει κατά περιόδους παλαιότερα στελέχη της ομοσπονδιακής τράπεζας για τις πρόσφατε αποφάσεις.

  "Δεν έχω δει ποτέ μια κεντρική τράπεζα να εκδίδει οικονομικές προβλέψεις κάθε τρίμηνο και πρώην αξιωματούχοι της Fed να λένε ότι δεν είναι ρεαλιστικές και να τις απορρίπτουν. Και οι άνθρωποι που ανησυχούν περισσότερο για "σκληρές προσγειώσεις" θα σας πουν ότι καθώς η Fed εξετάζει αναχρονιστικά δεδομένα, δεν αντιλαμβάνεται πόσο γρήγορα επιβραδύνεται η οικονομία", δήλωσε χαρακτηριστικά.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ