Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 07-Οκτ-2022 13:25

  Νέα πτώση σημείωσαν οι παγκόσμιες τιμές τροφίμων

  63676368
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Οι παγκόσμιες τιμές των τροφίμων μειώθηκαν για έκτο μήνα, προσφέροντας ενδεχομένως ανακούφιση στους καταναλωτές που πλήττονται από τον πληθωρισμό.

  Η ζήτηση για γεωργικά προϊόντα υποχωρεί λόγω των αυξανόμενων ανησυχιών για μια οικονομική ύφεση που κινδυνεύει να περιορίσει τις πωλήσεις γαλακτοκομικών προϊόντων και τη χρήση βιοκαυσίμων. Πλέον, οι εξαγωγές καλλιεργειών από την Ουκρανία έχουν αυξηθεί, αντισταθμίζοντας τις παγκόσμιες προμήθειες σιτηρών που είχαν απειληθεί από την εισβολή της Ρωσίας.

  Ένας δείκτης των Ηνωμένων Εθνών για τις τιμές των τροφίμων μειώθηκε κατά 1,1% τον Σεπτέμβριο στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο. Το κόστος για τα φυτικά έλαια, τη ζάχαρη, το κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα υποχώρησε, διατηρώντας τον δείκτη στη μεγαλύτερη πτώση από το 2015, ανακοίνωσε την Παρασκευή ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ.

  Παρόλα αυτά, οι τιμές των σιτηρών ήταν η μόνη βασική κατηγορία που σημείωσε αύξηση τον περασμένο μήνα, καθώς οι κακές καιρικές συνθήκες έπληξαν τις καλλιέργειες στις ΗΠΑ και την Ευρώπη. Ο Διεθνής Οργάνωση Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) μείωσε την Παρασκευή τις προβλέψεις του για την παραγωγή σιτηρών για τη φετινή περίοδο, αν και αυτό αντισταθμίστηκε από τις ασθενέστερες προοπτικές ζήτησης.

  Ο πληθωρισμός των τροφίμων φούντωσε παγκοσμίως φέτος, καθώς ο πόλεμος περιόρισε τις προμήθειες καλλιεργειών από τη ζωτικής σημασίας περιοχή της Μαύρης Θάλασσας.

  Ενώ η εικόνα βελτιώθηκε κάπως τους τελευταίους μήνες μετά τη συμφωνία που επιτεύχθηκε για τη συνέχιση των θαλάσσιων μεταφορών, πολλά θα εξαρτηθούν από τις προσπάθειες για την επέκταση του διαδρόμου εξαγωγής καλλιεργειών. Η αβεβαιότητα σχετικά με τη συμφωνία στήριξε επίσης τις τιμές των σιτηρών τον Σεπτέμβριο.

  Οι παγκόσμιες τιμές των τροφίμων-προϊόντων είναι τώρα περίπου 15% κάτω από το ρεκόρ που σημειώθηκε τον Μάρτιο, αν και η τελευταία πτώση θα χρειαστεί λίγος χρόνος για να φτάσει στα καταστήματα. Οι τιμές των σούπερ μάρκετ καθορίζονται επίσης από την ενέργεια, τις μεταφορές και το κόστος εργασίας.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ