Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 07-Οκτ-2022 09:43

  Οι τιμές κατοικιών στη Βρετανία μειώνονται ξανά υπό το βάρος του αυξανόμενου κόστους δανεισμού

  170688291_m
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Οι τιμές κατοικιών στη Βρετανία υποχώρησαν για δεύτερη φορά μέσα σε τρεις μήνες τον Σεπτέμβριο, σε μηνιαίους όρους, ενώ το αυξανόμενο κόστος δανεισμού είναι πιθανό να ασκήσει "ακόμα πιο σημαντική πτωτική πίεση" σύντομα, δήλωσε την Παρασκευή η Χάλιφαξ.

  Οι τιμές των κατοικιών μειώθηκαν κατά 0,1% από τον Αύγουστο, δήλωσε η Χάλιφαξ. Σε ετήσιους όρους, οι τιμές των κατοικιών κυμάνθηκαν 9,9% υψηλότερα, αριθμό που σηματοδοτεί τη βραδύτερη αύξηση αυτού του είδους από τον Ιανουάριο.

  Ο Κιμ Κίνερντ, διευθυντής επί των στεγαστικών δανείων της Χάλιφαξ, είπε ότι μια πρόσφατη μείωση του φόρου για τους αγοραστές κατοικιών - μέρος του "μίνι-προϋπολογισμού" του υπουργού Οικονομικών Κουάσι Κουαρτένγκ - και η μακροχρόνια έλλειψη διαθέσιμων κατοικιών για αγορά θα βοηθήσουν στη στήριξη της αγοράς.

  Ωστόσο, οι περαιτέρω αυξήσεις στα επιτόκια, ο υψηλός πληθωρισμός και ο αντίκτυπος του υψηλότερου κόστους στεγαστικών δανείων ως προς το πόσο προσιτό γίνεται ένα τέτοιο εγχείρημα "είναι πιθανό να ασκήσουν ακόμα πιο σημαντική καθοδική πίεση στις τιμές των κατοικιών τους επόμενους μήνες", δήλωσε ο Κίνερντ.

  Η ανακοίνωση του Κουαρτένγκ για μη χρηματοδοτούμενες φορολογικές περικοπές τον περασμένο μήνα τροφοδότησε τις προσδοκίες στις χρηματοπιστωτικές αγορές για υψηλότερα επιτόκια της Τράπεζας της Αγγλίας με ορισμένους οικονομολόγους να προβλέπουν πτώση των τιμών των κατοικιών σύντομα.

  Η Χάλιφαξ είπε ότι το Λονδίνο συνέχισε να έχει τον χαμηλότερο ρυθμό ετήσιας ανάπτυξης στη χώρα, με τις τιμές των κατοικιών να αυξάνονται κατά 8,1% τον περασμένο χρόνο.

  Την περασμένη εβδομάδα, ο αντίπαλος δανειστής Nationwide δήλωσε ότι οι τιμές των βρετανικών κατοικιών απέτυχαν να αυξηθούν σε μηνιαίους όρους για πρώτη φορά από τον Ιούλιο του 2021.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ