Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 06-Οκτ-2022 17:09

  Για νέα περικοπή του ρυθμού ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας ετοιμάζεται το ΔΝΤ

  Για νέα περικοπή του ρυθμού ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας ετοιμάζεται το ΔΝΤ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα προχωρήσει σε νέα υποβάθμιση των εκτιμήσεών του για τον ρυθμό ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας το επόμενο έτος, καθώς έχουν αυξηθεί οι κίνδυνοι ύφεσης και χρηματοπιστωτικής αστάθεια. 

  Όπως τόνισε η γενική διευθύντρια του Ταμείου Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, οι προοπτικές για την παγκόσμια οικονομία "σκοτεινιάζουν” λόγω των κραδασμών που προκλήθηκαν από την πανδημία του κορονοϊού, την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τις φυσικές καταστροφές σε όλες τις ηπείρους, και θα μπορούσε κάλλιστα να επιδεινωθεί περαιτέρω

  "Βιώνουμε μια θεμελιώδη αλλαγή στην παγκόσμια οικονομία, από έναν κόσμο σχετικής προβλεψιμότητας... σε έναν κόσμο με μεγαλύτερη ευθραυστότητα - μεγαλύτερη αβεβαιότητα, μεγαλύτερη οικονομική αστάθεια, γεωπολιτικές αντιπαραθέσεις και πιο συχνές και καταστροφικές φυσικές καταστροφές", τόνισε σε ομιλία της στο Πανεπιστήμιο Τζορτζτάουν.

  Η Γκεοργκίεβα είπε ότι η παλιά τάξη πραγμάτων, που χαρακτηρίζεται από χαμηλά επιτόκια και χαμηλό πληθωρισμό, δίνει τη θέση της σε μια νέα τάξη στην οποία "κάθε χώρα μπορεί να εκτροχιαστεί πιο εύκολα και πιο συχνά".

  Είπε ότι όλες οι μεγάλες οικονομίες του κόσμου - Ευρώπη, Κίνα και Ηνωμένες Πολιτείες - καταγράφουν επιβράδυνση, γεγονός που μειώνει τη ζήτηση για εξαγωγές από τις αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες χώρες, οι οποίες ήδη πλήττονται σφόδρα από τις υψηλές τιμές των τροφίμων και της ενέργειας.

  Το ΔΝΤ θα μειώσει την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη το 2023 από το 2,9% που ήταν η τελευταία εκτίμησή του, όταν θα δημοσιεύσει την έκθεση για τις Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές την επόμενη εβδομάδα, δήλωσε η Γκεοργκίεβα, χωρίς ωστόσο να αποκαλύψει πού τοποθετείται πλέον ο πήχης. Σημειώνεται ότι θα είναι η τέταρτη επί τα χείρω αναθεώρηση από το Ταμείο φέτος. 

  Ωστόσο, το Ταμείο θα διατηρήσει αμετάβλητη την τρέχουσα πρόβλεψή του για ανάπτυξη 3,2% φέτος.

  Το ΔΝΤ εκτιμά ότι οι χώρες που αντιπροσωπεύουν περίπου το 1/3 της παγκόσμιας οικονομίας θα δουν τουλάχιστον δύο διαδοχικά τρίμηνα συρρίκνωσης φέτος ή το επόμενο έτος, σύμφωνα με τη Γκεοργκίεβα.

  Συνολικά, το ΔΝΤ αναμένει ότι η παγκόσμια παραγωγή θα συρρικνωθεί κατά 4 τρισ. δολάρια από τώρα έως το 2026. Αυτό είναι περίπου το μέγεθος της γερμανικής οικονομίας και ισοδυναμεί με "μαζική οπισθοχώρηση", πρόσθεσε.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ