Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 06-Οκτ-2022 15:57

  ΗΠΑ: Σε υψηλό 5 εβδομάδων οι νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας

  ΗΠΑ: Μείωση των νέων αιτήσεων για επιδόματα ανεργίας για τρίτη διαδοχική εβδομάδα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Σε υψηλό πέντε εβδομάδων εκτινάχθηκε ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν αίτηση για επίδομα ανεργίας την προηγούμενη εβδομάδα, σε μια ένδειξη ότι ενδεχομένως αυξάνονται οι απολύσεις καθώς οι επιχειρήσεις περιορίζουν το εργατικό δυναμικό τους ως απόρροια της επιβράδυνσης του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας.

  Ειδικότερα, ο αριθμός των νέων αιτήσεων επιδομάτων ανεργίας την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε την 1η Οκτωβρίου εκτινάχθηκε κατά 29.000 και ανήλθε στον εποχικά προσαρμοσμένο αριθμό των 219.000 αιτήσεων.

  Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal προέβλεπαν διαμόρφωση του αριθμού των νέων αιτήσεων ανεργίας στις 203.000.

  Το πραγματικό ποσοστό της ανεργίας ωστόσο εξακολουθεί να βρίσκεται κοντά στο ιστορικά χαμηλό επίπεδο.

  Η εκτίναξη των αιτήσεων για επιδόματα ανεργίας αποδίδεται στην επιβράδυνση της αμερικανικής οικονομίας, ως απόρροια της αύξησης των επιτοκίων από τη Federal Reserve στην προσπάθειά της να χαλιναγωγήσει τον πληθωρισμό που κινείται σε υψηλά 40 ετών.

  Ένας από τους στόχους της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ είναι να αντιστρέψει την "υπερθέρμανση” της αγοράς εργασίας, που έχει οδηγήσει σε άνοδο των μισθών, οι οποίοι με τη σειρά τους τροφοδοτούν τις πληθωριστικές πιέσεις.

  Η στρατηγική της Fed ενδεχόμενος να έχει αρχίσει ήδη να φέρνει αποτέλεσμα. Παρότι οι απολύσεις παραμένουν σε αρκετά χαμηλό επίπεδο, έχουν αυξηθεί σε υψηλό 18 μηνών. Τάση που αναμένεται να συνεχιστεί καθώς μεγάλες εταιρείες, όπως η General Electric, το Facebook και η Gap είτε έχουν ανακοινώσει απολύσεις είτε σχεδιάζουν να κάνουν, σύμφωνα με πληροφορίες.

  Η Fed προβλέπει ότι το ποσοστό ανεργίας θα ανέλθει στο 4,4% μέχρι το τέλος του 2023 από το τρέχον επίπεδο του 3,7%. Η κυβέρνηση πρόκειται να δημοσιεύσει την Παρασκευή τη νέα έκθεση για την απασχόληση τον Σεπτέμβριο.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ