Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 06-Οκτ-2022 15:37

  Αναλυτικά η πρόταση "δυναμικής τιμολόγησης" στο φυσικό αέριο από Ελλάδα, Ιταλία και Πολωνία

  Νέα πρόταση τιμολόγησης για το φυσικό αέριο από Ελλάδα, Ιταλία και Πολωνία
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Νέα πρόταση "δυναμικής τιμολόγησης" του φυσικού αερίου, κατέθεσε στη Σύνοδο της Πράγας μία ομάδα χωρών, μεταξύ των οποίων η Ελλάδα, η Ιταλία και η Πολωνία, όπως μεταδίδει το Reuters.

  Στα βασικά της σημεία, η πρόταση προβλέπει ότι οι τιμές θα οριστούν σε ένα ευέλικτο και αρκετά υψηλό επίπεδο, προκειμένου να προσελκύουν προσφορά φυσικού αερίου και παράλληλα να υποχωρήσουν σε χαμηλότερα επίπεδα.

  Η "δυναμική τιμολόγηση" αφορά όλες τις συναλλαγές χονδρικής για φυσικό αέριο και όχι εκείνες λιανικής.

  "Θα ισχύει για όλες τις συναλλαγές χονδρικής, χωρίς περιορισμό στις εισαγωγές από συγκεκριμένες δικαιοδοσίες και δεν θα περιορίζεται σε συγκεκριμένη χρήση του φυσικού αερίου", αναφέρει το προσχέδιο της πρότασης.

  Επιπλέον, θα μπορεί να εφαρμοστεί στα υφιστάμενα μακροπρόθεσμα συμβόλαια τροφοδοσίας.

  Πιο αναλυτικά, όπως αναφέρει το προσχέδιο:

  - Η τιμή θα πρέπει να είναι αρκετά υψηλή για να επιτρέπει τη λειτουργία της αγοράς. Θα πρέπει να λειτουργεί ως "δικλείδα ασφαλείας" και αντικίνητρο στην κερδοσκοπία. Δεν προορίζεται για να συμπιέσει τις τιμές σε τεχνητά χαμηλό επίπεδο.

  - Η τιμολόγηση θα πρέπει να είναι αρκετά υψηλή και ευέλικτη ώστε να επιτρέπει στην Ευρώπη να προσελκύει τους απαιτούμενους πόρους – επιτρέποντας, εάν είναι απαραίτητο, συναλλαγές και πέραν αυτής.

  - Η τιμολόγηση θα πρέπει να είναι αρκετά υψηλή ώστε να διατηρείται το κίνητρο για εξοικονόμηση ενέργειας ή/και μετάβαση από το φυσικό αέριο.

  - Θα πρέπει να συμπληρώνεται από ενισχυμένα εθελοντικά μέτρα μείωσης της ζήτησης.

  - Η τιμολόγηση θα μπορεί να επηρεάσει τις υφιστάμενες μακροπρόθεσμες συμβάσεις που τείνουν να τιμολογούνται σε σχέση με βασικούς δείκτες αναφοράς. Αυτό είναι προτιμότερο από την αναμονή για ανάπτυξη νέων δεικτών  - κάτι που θα πάρει χρόνο (μερικές φορές ακόμη και οι μεγάλοι δείκτες μπορεί να έχουν χαμηλή ρευστότητα. Για παράδειγμα, οι τιμές σποτ στον κόμβο JKM της Ασίας συνήθως τιμολογούνται από μία 1 ή 2 συναλλαγές την ημέρα).

  Οποιαδήποτε πρόταση θα πρέπει να εξετάζεται και να διαφοροποιείται σε 3 διαφορετικά σενάρια:

  1. Αν δεν υφίστανται ελλείψεις: Η αγορά θα μπορεί να διακρίνει καθαρά τα επίπεδα της τιμολόγησης (εξισορρόπησης προσφοράς και ζήτησης).

  2. Σε ενδεχόμενο ελλείψεων: H τιμή θα πλησιάζει ή θα ξεπερνά τα άνω όρια του "διαδρόμου", απαιτώντας συναλλαγές πάνω από το ανώτατο όριο για να εξισορροπήσει η αγορά.

  3. Στην περίπτωση που υφίστανται ελλείψεις: Σε περιφερειακό ή επίπεδο ΕΕ, παρά τα έκτακτα μέτρα. Σε αυτήν την περίπτωση, βρισκόμαστε υπό μεγάλη διαταραχή της αγοράς, και εμπίπτει στις διατάξεις σχετικού ευρωπαϊκού κανονισμού (UE) 2022/1369 και όχι της πρότασης για το "δυναμικό διάδρομο" τιμών.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ