Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 06-Οκτ-2022 12:28

  Ευρωζώνη: Συνεχίστηκε και τον Αύγουστο η υποχώρηση των λιανικών πωλήσεων

  ΗΠΑ: Ξεπέρασαν τις προβλέψεις οι λιανικές πωλήσεις τον Ιούνιο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Λίγο μεγαλύτερη της προσδοκώμενης ήταν η μείωση που κατέγραψαν οι λιανικές πωλήσεις στην Ευρωζώνη τον Αύγουστο, καταδεικνύοντας την εξασθένιση της καταναλωτικής ζήτησης και εντείνοντας τις προσδοκίες για επικείμενη ύφεση.

  Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat, οι λιανικές πωλήσεις στις 19 χώρες που μοιράζονται το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα μειώθηκαν κατά 0,3% σε επίπεδο μήνα και κατά 2% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους.

  Οι οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν υποχώρηση κατά 0,4% σε μηνιαία βάση και πτώση 1,7% σε ετήσια.

  Η υποχώρηση των λιανικών πωλήσεων, που θεωρούνται δείκτη για την καταναλωτική ζήτηση, επιβεβαιώνει τις προσδοκίες των οικονομολόγων ότι η Ευρωζώνη είναι πιθανό να περάσει σε ύφεση τα επόμενα τρίμηνα, ως απόρροια του σοκ από την εκτίναξη των τιμών της ενέργειας που έχει προκαλέσει η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

  Μάλιστα η πτώση των λιανικών πωλήσεων τον Αύγουστο καταγράφηκε παρά την απότομη αύξηση του όγκου των πωλήσεων καυσίμων κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών, ο οποίος αυξήθηκε κατά 3,2% σε μηναία και κατά 5,1% σε ετήσια βάση, αλλά δεν κατάφερε να αντισταθμίσει την πτώση στις πωλήσεις τροφίμων και ποτών, και στις διαδικτυακές αγορές.

  Οι λιανικές πωλήσεις εξαιρουμένων των τροφίμων αυξήθηκαν συνολικά κατά 0,2% τον Αύγουστο, αν και ήταν μειωμένες κατά 3% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ