Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 05-Οκτ-2022 16:58

  Γερμανία: Προωθεί σχέδιο χαλάρωσης των κανόνων αφερεγγυότητας λόγω ενεργειακής κρίσης

  Γερμανία: Προωθεί σχέδιο χαλάρωσης των κανόνων αφερεγγυότητας λόγω ενεργειακής κρίσης
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Το υπουργικό συμβούλιο της Γερμανίας ενέκρινε την Τετάρτη σχέδιο για τη χαλάρωση των κανόνων αφερεγγυότητας έως το τέλος του επόμενου έτους εν μέσω της έκρηξης των τιμών της ενέργειας και των πρώτων υλών.

  Η σχεδιαζόμενη χαλάρωση της σχετικής νομοθεσίας, που πρέπει να τεθεί προς ψήφιση στη γερμανική βουλή πριν τεθεί σε ισχύ, αφορά την υποχρέωση υποβολής αίτησης αφερεγγυότητας σε περίπτωση υπερβολικού χρέους, όπως μεταδίδει το Reuters.

  Βάσει της προωθούμενης χαλάρωσης, οι εταιρείες θα εξαιρούνται από την ανωτέρω υποχρέωση εάν μπορούν να αποδείξουν ότι η επιχείρησή τους έχει επαρκεί ρευστότητα για τους επόμενους τέσσερις μήνες αντί του υφιστάμενου διαστήματος των 12 μηνών.

  Η απόφαση αυτή της γερμανικής κυβέρνησης σχετίζεται με τις εντεινόμενες ανησυχίες ότι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης ενδεχομένως βιώσει ένα κύμα αφερεγγυότητας, δεδομένου ότι οι βιομηχανίες έντασης ενέργειας υπόκεινται το μεγαλύτερο πλήγμα από τις περικοπές στην προμήθεια φυσικού αερίου από τη Ρωσία.

  Σημειώνεται ότι η γερμανική κυβέρνηση δεν είναι η πρώτη φορά που χαλαρώνει τον νόμο περί αφερεγγυότητας. Είχε πράξει το ίδιο και κατά τη διάρκεια της πανδημίας, εξαιρώντας τότε τις εταιρείες από την υποχρέωση υποβολής αίτησης αφερεγγυότητας τόσο σε περιπτώσεις υπερχρέωσης όσο και χρηματοπιστωτικής αφερεγγυότητας

  Μέλη του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος του καγκελαρίου Όλαφ Σολτς ζήτησαν να υπάρξει ανάλογη πρόβλεψη και στην παρούσα φάση, γεγονός που ανοίγει τον δρόμο να αλλάξει ο σχετικός νόμος. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ