Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 05-Οκτ-2022 15:25

  Αμερικανός αξιωματούχος: Το πλαφόν στην τιμή του ρώσικου πετρελαίου θα δώσει διαπραγματευτική ισχύ στους αγοραστές

  Το εν μέρει εμπάργκο της ΕΕ στο ρωσικό πετρέλαιο είναι ελλιπές, αλλά απαραίτητο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Το πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου το οποίο σκοπεύει να επιβάλει η ομάδα των επτά παραδοσιακών βιομηχανικών χωρών (G7) θα δώσει στους αγοραστές διαπραγματευτική ισχύ προκειμένου να πετυχαίνουν καλύτερη τιμή, τόνισε αξιωματούχος του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ την Τετάρτη, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

  Οι ΗΠΑ έχουν προχωρήσει σε "θετικό διάλογο" με την Κίνα και την Ινδία, δύο εκ των βασικών εισαγωγέων ρωσικού αργού, σημείωσε ο Μπεν Χάρις, βοηθός υπουργού για την οικονομική πολιτική στο αμερικανικό ΥΠΟΙΚ, μιλώντας στο Energy Intelligence Forum in London.

  Το σχέδιο για το πλαφόν που εκπόνησαν οι G7 σημαίνει ότι οι συμμετέχουσες στην επιβολή του χώρες θα αρνούνται ασφάλιση, χρηματοδότηση, μεσιτεία, μεταφορά και άλλες υπηρεσίες σε φορτία ρωσικού πετρελαίου εάν η τιμή τους είναι πάνω από ένα συγκεκριμένο πλαφόν για το αργό, αλλά και για τα ρωσικά πετρελαϊκά προϊόντα.

  Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει την επιβολή του πλαφόν που θα συμφωνηθεί στο πλαίσιο της G7 και, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, οι 27 συμφώνησαν σε ένα προσχέδιο για το συγκεκριμένο μέτρο, στο πλαίσιο του 8ου πακέτου κυρώσεων.

  Το πλαφόν θα υπολογίζεται στη βάση "δολάρια ανά βαρέλι" και θα οριστεί σε ένα επίπεδο που θα δίνει κίνητρο στις εταιρείες να παράγουν, είπε ο Αμερικανός αξιωματούχος.

  "Στόχος του πλαφόν τιμής είναι να συνεχίσει να υπάρχει εμπόριο ρωσικού πετρελαίου, αλλά σε χαμηλότερες τιμές", πρόσθεσε ο κ. Χάρις.

  "Επειδή θέλουμε να παρέχουμε οικονομικό κίνητρο στη Ρωσία να μην σταματήσει την παραγωγή, λαμβάνουμε ως βάση τις πετρελαιοπηγές της με το μεγαλύτερο κόστος εξόρυξης στον καθορισμό του πλαφόν", συνέχισε.

  Στόχος, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι να αυξηθεί η απόκλιση μεταξύ της τιμής του ρωσικού αργού τύπου Urals και του διεθνούς σημείου αναφοράς, πετρελαίου τύπου Brent.

  "Μπορούμε να έχουμε ένα πολύ επιτυχυμένο πλαφόν τιμής, ακόμη κι αν ούτε ένα βαρέλι δεν πωληθεί κάτω από το επίπεδο του πλαφόν. Εάν δώσουμε στους εισαγωγείς ρωσικού αργού διαπραγματευτική ισχύ ώστε να επιτύχουν τη μεγαλύτερη δυνατή έκπτωση, τότε θα είμαστε εξαιρετικά ικανοποιημένοι με αυτό".

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ