Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 05-Οκτ-2022 11:57

  Αιθιοπία: Η κυβέρνηση αποδέχθηκε πρόσκληση για ειρηνευτικές συνομιλίες με τους αντάρτες του Τιγκράι

  24887662
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η κυβέρνηση της Αιθιοπίας ανακοίνωσε σήμερα ότι απάντησε θετικά στην πρόσκληση της Αφρικανικής Ένωση να συμμετάσχει σε ειρηνευτικές συνομιλίες με τους αντάρτες της επαρχίας Τιγκράι, χωρίς να διευκρινίζει τον τόπο ή τον χρόνο.

  "Η Αφρικανική Ένωση έστειλε πρόσκληση για ειρηνευτικές συνομιλίες. Η κυβέρνηση της Αιθιοπίας δέχθηκε την πρόσκληση, ακολουθώντας τη θέση αρχή μας σχετικά με την ειρηνική επίλυση της σύγκρουσης και την ανάγκη διεξαγωγής συνομιλιών χωρίς προϋποθέσεις", ανέφερε στο Twitter ο Ρεντουάν Χουσέιν σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Αιθίοπα πρωθυπουργού Άμπιι Άχμεντ.

  Σε ανακοίνωσή της η υπηρεσία Επικοινωνιών της αιθιοπικής κυβέρνησης επεσήμανε ότι η Αφρικανική Ένωση ανάφερε στην πρόσκλησή της την ημερομηνία και τον χώρο όπου θα πραγματοποιηθούν οι συνομιλίες, όμως δεν έδωσε στη δημοσιότητα τις λεπτομέρειες αυτές.

  Ερωτηθείσες σχετικά με την πρόσκληση αυτή, οι αρχές των ανταρτών του Τιγκράι δεν έχουν απαντήσει ακόμη.

  "Θα αναφερθούμε στις λεπτομέρειες εν ευθέτω χρόνω, σε συνεργασία με τις πλευρές", σχολίασε από την πλευρά του ο Έμπα Καλόντο εκπρόσωπος του προέδρου της Αφρικανικής Ένωσης Μούσα Φάκι.

  Νωρίτερα είχε γίνει γνωστό από πηγές ότι η Αφρικανική Ένωση προσκάλεσε τόσο την κυβέρνηση της Αιθιοπίας όσο και τους αντάρτες του Τιγκράι σε ειρηνευτικές συνομιλίες στη Νότια Αφρική το Σαββατοκύριακο.

  Τρεις διπλωματικές πηγές, που θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, επιβεβαίωσαν ότι ο Μούσα Φάκι απέστειλε την 1η Οκτωβρίου αυτή την επιστολή στις δύο πλευρές.

  Έπειτα από πέντε μήνες εκεχειρίας, που είχαν εγείρει ελπίδες για ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, οι μάχες μεταξύ του αιθιοπικού στρατού – με την υποστήριξη δυνάμεων από γειτονικές επαρχίες και τον στρατό της Ερυθραίας -- και των ανταρτών του Τιγκράι αναζωπυρώθηκαν στις 24 Αυγούστου.

  Η κυβέρνηση της Αιθιοπίας και οι αντάρτες του Τιγκράι έχουν ανακοινώσει στο παρελθόν ότι προτίθενται να συμμετάσχουν σε ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα της Αφρικανικής Ένωσης, προκειμένου να τερματιστούν οι συγκρούσεις που ξέσπασαν τον Νοέμβριο του 2020 και έχουν προκαλέσει τον θάνατο χιλιάδων αμάχων και τον εκτοπισμό εκατομμυρίων στην επαρχία αυτή.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ