Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 05-Οκτ-2022 11:24

  Ευρωζώνη: Σε χαμηλό 20 μηνών ο σύνθετος ΡΜΙ

  Περαιτέρω επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας στην Ευρωζώνη τον Ιανουάριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Μια απότομη πτώση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στην ευρωζώνη τον προηγούμενο μήνα, πιθανότατα θα βάλει φρένο στις όποιες ελπίδες είχε η νομισματική ένωση να αποφύγει την ύφεση, τη στιγμή που ο αυξημένος πληθωρισμός ασκεί πιέσεις στην ΕΚΤ για να αναλάβει δράση.

  Ο σύνθετος ΡΜΙ της S&P Global για την ευρωζώνη τον Σεπτέμβριο, που θεωρείται καλός δείκτης οικονομικής υγείας, υποχώρησε στο χαμηλό 20 μηνών, στις 48,1 μονάδες τον Σεπτέμβριο από τις 48,9 μονάδες τον Αύγουστο, χαμηλότερα από τις αρχικές εκτιμήσεις για 48,2 μονάδες.

  "Οι ελπίδες ότι η ευρωζώνη θα αποφύγει την ύφεση διαψεύδονται περαιτέρω από την απότομη πτώση της επιχειρηματικής δραστηριότητας που σηματοδοτεί ο ΡΜΙ", ανέφερε ο Chris Williamson, επικεφαλής οικονομολόγος της S&P Global.

  "Αυτή η έρευνα όχι μόνο δείχνει μια επιδείνωση της οικονομικής ύφεσης, αλλά ότι η εικόνα του πληθωρισμού έχει επίσης επιδεινωθεί, πράγμα που σημαίνει ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής αντιμετωπίζουν έναν αυξημένο κίνδυνο απότομης προσγείωσης, καθώς προσπαθούν να συγκρατήσουν τον επιταχυνόμενο πληθωρισμό", πρόσθεσε.

  Αντιστρέφοντας μια πτωτική τάση, τόσο οι σύνθετοι δείκτες τιμών εισροών όσο και εκροών, αυξήθηκαν κατακόρυφα.

  Οι αυξανόμενες τιμές, ιδιαίτερα το ενεργειακό κόστος, παράλληλα με τις ζοφερές οικονομικές προοπτικές κράτησαν τους καταναλωτές επιφυλακτικούς, και ο ΡΜΙ για τον τομέα των υπηρεσιών υποχώρησε στις 48,8 μονάδες τον προηγούμενο μήνα από τις 49,8 μονάδες, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2021.

  "Η άνοδος του πληθωρισμού, σε συνδυασμό με την ενεργειακή κρίση και τον πόλεμο στην Ουκρανία, καταστρέφει τη ζήτηση την ίδια στιγμή που η επιχειρηματική εμπιστοσύνη υποχωρεί σε επίπεδα που δεν έχουν παρατηρηθεί από την κρίση χρέους της περιοχής το 2012, εξαιρουμένης της πανδημίας", τόνισε ο Williamson.

  "Επομένως, οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά μειώνουν τις δαπάνες τους και τις επενδύσεις, για να προετοιμαστούν για έναν σκληρό χειμώνα", πρόσθεσε.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ