Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 05-Οκτ-2022 10:27

  Η Πολωνία θέλει αμερικανικά πυρηνικά όπλα στο έδαφός της για αποτροπή Πούτιν

  Η Πολωνία θέλει αμερικανικά πυρηνικά όπλα στο έδαφός της για αποτροπή Πούτιν
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η Πολωνία βρίσκεται σε συζητήσεις με τις ΗΠΑ για συμμετοχή στο πρόγραμμα διαμοιρασμού πυρηνικών όπλων, προκειμένου να ενισχύσει την αποτροπή της έναντι της Ρωσίας, τόνισε ο πρόεδρος της χώρας, Αντρέι Ντούντα, μιλώντας στην πολωνική εφημερίδα Gazeta Polska, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg.

  Η μεγαλύτερη χώρα της ανατολικής Ευρώπης η οποία συμμετέχει στο NATO έχει ενισχύσει τις στρατιωτικές της δαπάνες μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ωστόσο μέχρι σήμερα οι αξιωματούχοι της δεν είχαν "αγγίξει" το θέμα της παρουσίας πυρηνικών στο πολωνικό έδαφος ως μέσο αποτροπής.

  "Το πρόβλημα πριν απ' όλα είναι ότι δεν διαθέτουμε πυρηνικά όπλα", ανέφερε ο αρχηγός του πολωνικού κράτους. "Υπάρχει πάντα η πιθανότητα συμμετοχής σε πρόγραμμα διαμοιρασμού πυρηνικών όπλων. Έχουμε μιλήσει στους Αμερικανούς ηγέτες για το κατά πόσον οι ΗΠΑ θα εξέταζαν μια τέτοια προοπτική. Το ζήτημα παραμένει ανοικτό".

  Ο πρόεδρος της Πολωνίας ανέφερε ακόμη ότι "δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι στο εγγύς μέλλον" η Πολωνία θα αποκτήσει πυρηνικά όπλα.

  Ο διαμοιρασμός πυρηνικών όπλων αποτελεί μέρος της πυρηνικής αποτροπής του NATO, η οποία επιτρέπει σε χώρες που δεν διαθέτουν τέτοια όπλα να λαμβάνουν μέρος στον σχεδιασμό χρήσης τους από τη Συμμαχία.

  Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλάντιμιρ Πούτιν έχει προσπαθήσει τις τελευταίες ημέρες να δημιουργήσει φόβο έναντι πιθανής ρωσικής χρήσης πυρηνικών όπλων, για πρώτη φορά στην ιστορία μετά τα αμερικανικά πλήγματα στην Ιαπωνία το 1945.

  Μέχρι στιγμής, Αμερικανοί και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δεν έχουν δει στοιχεία ανάλογων προετοιμασιών από πλευράς των ρωσικών δυνάμεων.

  Η Πολωνία είναι ένας εκ των πλέον ενεργητικών υποστηρικτών της Ουκρανίας, ενώ συζητεί με πολλές χώρες, μεταξύ άλλων και με τις ΗΠΑ, για είσοδό της στο πεδίο της ατομικής ενέργειας.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ