Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 04-Οκτ-2022 23:29

  Τα κράτη της ΕΕ συμφώνησαν για το όγδοο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας

  Ρωσια ΕΕ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Σε συμφωνία για το όγδοο πακέτο κυρώσεων κατέληξαν οι Μόνιμοι Αντιπρόσωποι των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

  Αναμένονται να διευκρινιστούν ορισμένες λεπτομέρειες και αύριο θα ακολουθήσει η γραπτή διαδικασία.

  Το τελευταίο πακέτο κυρώσεων της Ε.Ε. ακολουθεί την παράνομη προσάρτηση των περιφερειών Ντονέτσκ, Λουχάνσκ, Χερσώνας και Ζαπορίζια της Ουκρανίας από τη Ρωσία μετά τα παράνομα "δημοψηφίσματα" της Μόσχας στις περιοχές αυτές.

  Οι ηγέτες της Ε.Ε. απέρριψαν την προηγούμενη εβδομάδα την προσάρτηση των περιφερειών αυτών από τη Ρωσία, υπογραμμίζοντας ότι "οι εν λόγω αποφάσεις είναι άκυρες και δεν μπορούν να παραγάγουν έννομα αποτελέσματα".

  "Δεν αναγνωρίζουμε και δεν θα αναγνωρίσουμε ποτέ ούτε τα παράνομα 'δημοψηφίσματα' που η Ρωσία έχει μηχανευτεί ως πρόσχημα για αυτή την περαιτέρω παραβίαση της ανεξαρτησίας, της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας, ούτε τα παραποιημένα και παράνομα αποτελέσματά τους. Δεν θα αναγνωρίσουμε ποτέ αυτή την παράνομη προσάρτηση", ξεκαθάρισαν στη σήλωση των μελών του Συμβουλίου.

  Το όγδοο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας αναμένεται να προβλέπει νέους εμπορικούς περιορισμούς, περαιτέρω διεύρυνση της "μαύρης λίστας" και περαιτέρω πρόοδο στο θέμα της θέσπισης ενός ανώτατου ορίου τιμών για τις ρωσικές θαλάσσιες παραδόσεις πετρελαίου σε τρίτες χώρες, οι οποίες ασφαλίζονται κυρίως από ευρωπαϊκές εταιρείες.

  Οι 27 χρειάζονται ομοφωνία για την επιβολή κυρώσεων και εάν οι διαφορές τους αποδειχθούν πολύ δύσκολο να ξεπεραστούν, το θέμα θα φτάσει σε επίπεδο ηγετών κρατών, που θα συναντηθούν στην Πράγα στις 6-7 Οκτωβρίου.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ