Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 04-Οκτ-2022 19:29

  Στη Μεγάλη Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας για διαβούλευση ο νόμος-φίμωτρο του Ερντογάν για τα... fake news

  Στη Μεγάλη Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας για διαβούλευση ο νόμος-φίμωτρο του Ερντογάν για τα... fake news
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Τούρκοι βουλευτές άρχισαν να συζητούν την Τρίτη τον επίμαχο νόμο-φίμωτρο για τα μέσα ενημέρωσης, που προτάθηκε από το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τους εθνικιστές συμμάχους του, το οποίο η αντιπολίτευση και οι οργανώσεις για τα δικαιώματα των μέσων ενημέρωσης λένε ότι θα εντείνει την πολυετή καταστολή εναντίον των επικριτικών ρεπορτάζ.

  Η κυβέρνηση λέει ότι το εν λόγω νομοσχέδιο στοχεύει στο να θέσει υπό έλεγχο την "παραπληροφόρηση" στον Τύπο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Επεκτείνει μια σειρά βημάτων που ελήφθησαν κατά τη διάρκεια της επί δύο δεκαετίες εξουσίας του Ερντογάν που οι οργανώσεις δικαιωμάτων λένε ότι έχουν φιμώσει τα εναπομείναντα ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης.

  Το νομοσχέδιο είναι πιθανό να εγκριθεί στο κοινοβούλιο, όπου το Κόμμα (AKP) του Ερντογάν και οι σύμμαχοι του Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος (MHP) του ηγέτη των Γκρίζων Λύκων Ντεβλέτ Μπαχτσελί έχουν την πλειοψηφία.

  Μια βασική ανησυχία μεταξύ των επικριτών του νομοσχεδίου είναι ένα άρθρο που λέει ότι όσοι διαδίδουν ψευδείς πληροφορίες για την ασφάλεια της Τουρκίας για να δημιουργήσουν φόβο και να διαταράξουν τη δημόσια τάξη θα αντιμετωπίσουν ποινή φυλάκισης από ένα έως τρία χρόνια.

  Το θέμα της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης αποκτά αυξανόμενη σημασία ενόψει των προεδρικών και κοινοβουλευτικών εκλογών του επόμενου έτους, με τις έρευνες να δείχνουν ότι η υποστήριξη προς τον Ερντογάν και το ΑΚΡ του έχει υποχωρήσει από την τελευταία ψηφοφορία.

  Μια έρευνα του Reuters έδειξε πρόσφατα πώς τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης έχουν γίνει μια ομάδα που δέχεται εντολές από την κυβέρνηση και συγκεκριμένα από τον βαρώνο της επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας, τον Φαχρετίν Αλτούν.

  "Ενάντια στη λογοκρισία"

  Ο Χουεΐν Γιαϊμάν, βουλευτής του AKP που προεδρεύει της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ψηφιακών Μέσων, απέρριψε τις ανησυχίες των επικριτών, λέγοντας ότι στόχος ήταν να προστατευθούν όλοι από ψευδείς κατηγορίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. "Φτιάχνουμε κανονισμό για την παραπληροφόρηση. Εκτός συζήτησης ο αποκλεισμός ή ο περιορισμός των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Το AKP είναι ένα κόμμα που παλεύει ενάντια στη λογοκρισία και τις απαγορεύσεις", είπε.

  Απαντώντας τις ανησυχίες ότι ο κανονισμός ήταν ένα μέσο φίμωσης της αντιπολίτευσης ενόψει των εκλογών του 2023, ο Γιαϊμάν είπε ότι η κριτική ήταν και "ψευδής και χωρίς νόημα".

  Το AKP και το MHP έστειλαν για πρώτη φορά το σχέδιο νόμου στο κοινοβούλιο τον Μάιο, αλλά η συζήτηση αναβλήθηκε για να επιτραπεί περαιτέρω διαβούλευση . Ορισμένοι αξιωματούχοι της κυβέρνησης και του AKP ανησυχούν ότι ορισμένες διατάξεις θα μπορούσαν να δημιουργήσουν προβλήματα, συμπεριλαμβανομένης μιας σειράς πιθανών διώξεων και προβλημάτων με δυτικούς συμμάχους.

  Η νομοθεσία θα ενίσχυε τα μέτρα σε έναν νόμο που εγκρίθηκε πριν από δύο χρόνια, ο οποίος παρείχε στις αρχές στενότερη εποπτεία των εταιρειών κοινωνικής δικτύωσης και τη δυνατότητα να αφαιρούν περιεχόμενο από ιστότοπους.

  "Είναι ένας από τους βαρύτερους κανονισμούς λογοκρισίας στην ιστορία της Δημοκρατίας (της Τουρκίας). Είναι μια προσπάθεια καταστροφής του Τύπου", ανέφερε το γραφείο της Ένωσης Τούρκων Δημοσιογράφων στο Ντιγιάρμπακιρ, καλώντας τα πολιτικά κόμματα να αποσύρουν την νομοσχέδιο.

  Μετά από μια σειρά από εξαγορές εταιρειών και δεκάδες κλεισίματα, τα περισσότερα κύρια μέσα ενημέρωσης είναι πλέον σθεναρά φιλοκυβερνητικά. Η Τουρκία είναι επίσης μεταξύ των μεγαλύτερων φυλακών δημοσιογράφων παγκοσμίως, σύμφωνα με την Επιτροπή Προστασίας των Δημοσιογράφων.

  Πέτρος Κράνιας

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ