Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 04-Οκτ-2022 19:23

  Γαλλία: Κατατέθηκε η πρόταση κρατικοποίησης της EDF - Στα 12 ευρώ/μετοχή η τιμή προσφοράς

  148476059
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Στην κρατικοποίηση της χρεωμένης εταιρείας παραγωγής πυρηνικής ενέργειας EDF προχωρά η γαλλική κυβέρνηση, που κατέθεσε και επίσημα πλέον πρόταση εξαγοράς του συνόλου των μετοχών της εταιρείας που δεν κατέχει στις ρυθμιστικές αρχές της χώρας.

  Σύμφωνα με την πρόταση εξαγοράς, η τιμή προσφοράς παραμένει στα 12 ευρώ ανά μετοχή, σύμφωνα με τους όρους που ανακοινώθηκαν το καλοκαίρι.

  Η κυβέρνηση του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, η οποία κατέχει ήδη το 84% της EDF, κρατικοποιεί πλήρως τον ενεργειακό όμιλο που επωμίζεται το μεγαλύτερο μέρος της κάλυψης των αναγκών της χώρας σε ηλεκτρική ενέργεια, σε μια συγκυρία που η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με την ενεργειακή κρίση που προκάλεσε ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία.

  Η EDF στην παρούσα φάση σπεύδει να προετοιμάσει το δίκτυο των πυρηνικών σταθμών ηλεκτρικής ενέργειας που διαθέτει εν όψει του χειμώνα, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου βρίσκεται εκτός λειτουργίας λόγω προβλημάτων διάβρωσης και ελέγχων ασφαλείας.

  Ο όμιλος, ο οποίος βαρύνεται με χρέη άνω των 40 δισ. ευρώ, προορίζεται άλλωστε να αποτελέσει το επίκεντρο ενός φιλόδοξου προγράμματος κατασκευής ενός νέου πυρηνικού αντιδραστήρα που θα απαιτήσει επενδύσεις περίπου 50 δισ. δολαρίων.

  Η Goldman Sachs και η Societe Generale έχουν προσληφθεί ως σύμβουλοι της γαλλικής κυβέρνησης για την πρόταση εξαγοράς της EDF.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ