Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 04-Οκτ-2022 17:31

  Παγκόσμια Τράπεζα: "Βλέπει" ισχνή ανάπτυξη σε Ανατολική Ευρώπη και Κεντρική Ασία το 2023

  Παγκόσμια Τράπεζα: "Βλέπει" ισχνή ανάπτυξη σε Ανατολική Ευρώπη και Κεντρική Ασία το 2023
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 18:27

  Πλήγμα στον ρυθμό ανάπτυξης των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης και Κεντρικής Ασίας αναμένει η Παγκόσμια Τράπεζα, λόγω των δευτερογενών επιπτώσεων του πολέμου στην Ουκρανία.

  Ειδικότερα, η Παγκόσμια Τράπεζα αναμένει ότι οι οικονομίες της Ανατολικής Ευρώπης και Κεντρικής Ασίας θα συρρικνωθούν το τρέχον έτος κατά 0,2% και θα επιστρέψουν σε τροχιά ισχνής ανάπτυξης, 0,3%, το 2023.

  Η πρόβλεψη της τράπεζας για το τρέχον έτος είναι σημαντικά βελτιωμένη σε σχέση με την προηγούμενη που έκανε λόγο για συρρίκνωση του ΑΕΠ της περιοχής -που περιλαμβάνει την Ουκρανία, την Πολωνία, τη Ρωσία, την Τουρκία και τις γύρω χώρες- κατά 4,1% και αντανακλά την μεγαλύτερη της προσδοκώμενης ανθεκτικότητα ορισμένων μεγάλων οικονομιών της περιοχής, λόγω και της επέκτασης των προγραμμάτων στήριξης της πανδημίας.

  Η τράπεζα σημειώνει ότι οι οικονομικές προοπτικές για την περιοχή της Ευρώπης και της Κεντρικής Ασίας υπόκεινται σε "σημαντική αβεβαιότητα” καθώς ο παρατεταμένος ή εντεινόμενος πόλεμος στην Ουκρανία προκαλεί μεγάλη φυσική και περιβαλλοντική ζημιά και κατακερματισμό του εμπορίου και των επενδύσεων.

  "Ο κίνδυνος οικονομικών πιέσεων επίσης παραμένει αυξημένων, δεδομένων των υψηλών επιπέδων χρέους και πληθωρισμού”, τονίζει η Παγκόσμια Τράπεζα.

  Σημειώνεται ότι η περιοχή περιλαμβάνει τις Αλβανία, Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν, Λευκορωσία, Βοσνία και Ερζεγοβίνη, Βουλγαρία, Κροατία, Γεωργία, Καζακστάν, Κόσοβο, Κιργιστάν, Μολδαβία, Μαυροβούνιο, Βόρεια Μακεδονία, Πολωνία, Ρουμανία, Ρωσία, Σερβία, Τατζικιστάν, Τουρκία, Τουρκμενιστάν, Ουκρανία και Ουζμπεκιστάν.

  Βαθιά τα "σημάδια" του πολέμου στην ουκρανική οικονομία

  Σε ό,τι αφορά πιο συγκεκριμένα την Ουκρανία, η Παγκόσμια Τράπεζα εκτιμά ότι η ουκρανική οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 35% φέτος, ποσοστό βελτιωμένη σε σχέση με την προηγούμενη πρόβλεψή της για -45%, ωστόσο τονίζει ότι η οικονομία της χώρας έχει "σημαδευτεί" από την καταστροφή του παραγωγικού τομέα, τη ζημιά στις καλλιεργίσιμες εκτάσεις αλλά και τη μείωση του εργατικού δυναμικού, ως απόρροια του εκτοπισμού 14 εκατομμυρίων ανθρώπων.

  Σύμφωνα με πρόσφατες εκτιμήσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας, οι ανάγκες ανασυγκρότησης της Ουκρανίας, σε κοινωνικό και παραγωγικό επίπεδο καθώς και σε επίπεδο υποδομών, ανέρχονται σε τουλάχιστον 349 δισ. δολάρια - ήτοι 1,5 φορά και πλέον το ΑΕΠ της χώρας το 2021.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ