Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 04-Οκτ-2022 15:31

  Τουρκία: Η κυβέρνηση Ερντογάν αιτείται άρση ασυλίας του αρχηγού της αντιπολίτευσης Κιλιτσντάρογλου

  25730293
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η κυβέρνηση του προέδρου της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν υπέβαλε τη Δευτέρα στην Εθνοσυνέλευση της χώρας συνολικά 65 αιτήματα άρσης ασυλίας για 34 βουλευτές, μεταξύ αυτών για τον αρχηγό του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

  Το κοινοβούλιο "δεν αποτελεί καταφύγιο για εγκληματίες", ανέφερε ο Φετί Γιλντίζ, μέλος της Κοινής Επιτροπής Συντάγματος και Δικαιοσύνης του τουρκικού κοινοβουλίου και αντιπρόεδρος του ακροδεξιού Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος (MHP), που βρίσκεται σε συμμαχία με το ισλαμοσυντηρητικό Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ερντογάν, επιτρέποντας έτσι στον Τούρκο πρόεδρο να ελέγχει την πλειοψηφία της Εθνοσυνέλευσης και να νομοθετεί.

  Οι βουλευτές που τίθενται στο στόχαστρο είναι 5 από το κεμαλικό-κεντροαριστερό Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), μεταξύ των οποίων ο ηγέτης του, Κ. Κιλιτσντάρογλου και άλλα τέσσερα υψηλόβαθμα στελέχη, 23 βουλευτές του κεντροαριστερού - αριστερού Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP), φιλοκουρδικού προσανατολισμού, ένας βουλευτής από το Δημοκρατικό Κόμμα των Περιφερειών (DBP), αδελφό κόμμα του HDP, ένας βουλευτής από το Τουρκικό Κόμμα Εργαζομένων, ένας ανεξάρτητος βουλευτής, καθώς και ο ηγέτης του υπερεθνικιστικού "Κόμματος Νίκης", Ζαφέρ Οζντάγ.

  Η κυβέρνηση υπέβαλε επίσης ακόμη δύο αιτήματα για άρση ασυλίας για δύο βουλευτές του κυβερνώντος AKP, σύμφωνα με τον ιστότοπο Balkan Insight.

  Δεδομένης της πλειοψηφίας της "Λαϊκής Συμμαχίας" των AKP-MHP στην Εθνοσυνέλευση, η άρση της ασυλίας των βουλευτών θεωρείται ότι θα εγκριθεί ώστε στη συνέχεια να μπορεί να ασκηθεί δίωξη εναντίον τους και να μπορούν να οδηγηθούν σε δίκη.

  Δεκάδες βουλευτές κομμάτων της αντιπολίτευσης έχουν δει την ασυλία τους να αίρεται, ενώ πολλοί (κυρίως από το HDP) έχουν οδηγηθεί στη φυλακή, μεταξύ αυτών οι συμπρόεδροι του φιλοκουρδικού κόμματος Σελαχατίν Ντεμιρτάς και Φιγέν Γιουκσεκντάγ.

  Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκρινε τον Φεβρουάριο ότι η ελευθερία του λόγου 40 βουλευτών του HDP είχε παραβιαστεί από την άρση της ασυλίας τους και τις κατοπινές δίκες στις οποίες οδηγήθηκαν.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ