Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 04-Οκτ-2022 15:33

  Προειδοποίηση Ένρια: Να μην υπολογίζουν σε άλλη κρατική βοήθεια οι τράπεζες

  Προειδοποίηση Ένρια: Να μην υπολογίζουν σε άλλη κρατική βοήθεια οι τράπεζες
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Οι τράπεζες της ευρωζώνης δεν πρέπει να ποντάρουν στο ότι οι κυβερνήσεις θα επέμβουν για να σταθεροποιήσουν για ακόμα μια φορά την οικονομία και αντ' αυτού θα πρέπει να προσέχουν για τα δάνεια που δεν αποπληρώνονται, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της εποπτικής Αρχής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Αντρέα Ένρια.

  Όπως μετέδωσε το Reuters, ο Ένρια είπε ότι η πανδημία της COVID-19 είχε μικρότερο αντίκτυπο από ό,τι φοβόταν στους ισολογισμούς των τραπεζών, χάρις μεταξύ άλλων στη γενναιόδωρη βοήθεια που έλαβαν από τις κυβερνήσεις και τις κεντρικές τράπεζες, αλλά είναι απίθανο να βοηθήσουν πάλι αυτή τη φορά με τον πληθωρισμό τόσο υψηλά.

  "Επομένως, η κατάσταση που αντιμετωπίζουμε σήμερα είναι αρκετά διαφορετική από εκείνη της πανδημίας και οι προσδοκίες για κυβερνητικές ενέργειες δεν πρέπει να αντικατοπτρίζονται στις στρατηγικές διαχείρισης του ισολογισμού τους", είπε ο Αντρέα Ένρια σε εκδήλωση στη Βιέννη.

  Ο ίδιος τόνισε ότι συνεχίζουν να συσσωρεύονται τα λεγόμενα "κόκκινα δάνεια" - τα οποία διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να μείνουν απλήρωτα - ιδιαίτερα σε τομείς όπως το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, και μέχρι τον Ιούνιο ήταν 10% πάνω από το επίπεδο που βρίσκονταν στα τέλη του 2020.

  Αυτοί οι ευάλωτοι κλάδοι αντιπροσώπευαν τουλάχιστον το 18% των τραπεζικών δανείων σε εταιρείες εκτός χρηματοπιστωτικών τομέων, πρόσθεσε η ο Ένρια.

  Τέλος, επανέλαβε τις προειδοποιήσεις του για τα "μοχλευμένα" δάνεια, τα οποία δεν έχουν μειωθεί παρά τις επανειλημμένες συστάσεις της ΕΚΤ, για τα στεγαστικά δάνεια και για τη μεταβλητότητα στο trading στην ενέργεια.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ