Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 04-Οκτ-2022 10:38

  Το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας της Ρωσίας επικύρωσε την "προσάρτηση" τεσσάρων ουκρανικών περιοχών

  Με απέλαση Νορβηγού διπλωμάτη απαντά η Μόσχα στο Όσλο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 11.55

  Το άνω σώμα του ρωσικού κοινοβουλίου ψήφισε την Τρίτη υπέρ της ενσωμάτωσης τεσσάρων ουκρανικών περιοχών στη Ρωσία, καθώς η Μόσχα ξεκινά την επίσημη "προσάρτηση" ουκρανικών εδαφών.

  Σε συνεδρίασή του την Τρίτη, το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας επικύρωσε ομόφωνα τη νομοθεσία για την προσάρτηση των περιοχών Ντονέτσκ, Λουχάνσκ, Χερσώνα και Ζαπορίζια της Ουκρανίας, μετά από αντίστοιχη ψηφοφορία στην Κρατική Δούμα, την κάτω βουλή της Ρωσίας, χθες, σύμφωνα με το Reuters.

  Τα έγγραφα οδεύουν τώρα στο Κρεμλίνο για την τελική υπογραφή του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, ώστε να ολοκληρωθεί η διαδικασία της επίσημης προσάρτησης των τεσσάρων περιοχών, που αντιπροσωπεύουν περίπου το 18% του διεθνώς αναγνωρισμένου εδάφους της Ουκρανίας.

  Η Ρωσία κήρυξε τις προσαρτήσεις μετά τη διεξαγωγή παράνομων δημοψηφισμάτων σε κατεχόμενες περιοχές της Ουκρανίας. Οι δυτικές κυβερνήσεις και το Κίεβο ανέφεραν ότι τα δημοψηφίσματα αυτά παραβίασαν το διεθνές δίκαιο και ήταν καταναγκαστικές και μη αντιπροσωπευτικές.

  Παρά την έγκριση της προσάρτησης των ουκρανικών αυτών περιοχών από το ρωσικό κοινοβούλιο, το Κρεμλίνο δεν έχει ακόμη καθορίσει επισήμως τα σύνορα των νέων περιοχών, των οποίων μεγάλα τμήματα εξακολουθούν να βρίσκονται υπό τον έλεγχο των δυνάμεων της Ουκρανίας. Ως εκ τούτου ακόμη δεν είναι σαφές πού θα οριοθετήσει η Ρωσία τα διεθνή της σύνορα μόλις ολοκληρωθεί η προσάρτηση.

  Χθες ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι διαβουλεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη όσον αφορά τα σύνορα των περιοχών της Ζαπορίζιας και της Χερσώνας.

  Η Ρωσία δεν έχει τον πλήρη έλεγχο καμίας από τις τέσσερις αυτές περιοχές της Ουκρανίας.

  Η Ουκρανία σημείωσε χθες περαιτέρω πρόοδο στο πεδίο των μαχών, ανακαταλαμβάνοντας εδάφη δεκάδων χιλιομέτρων πίσω από τις προηγούμενες γραμμές του μετώπου στην νότια περιοχή της Χερσώνας, σύμφωνα με αναφορές αξιωματούχων που έχουν διοριστεί από τη Μόσχα.

  Στο μεταξύ οι δυνάμεις της Ρωσίας ελέγχουν μόλις περίπου το 60% της περιοχής του Ντονέτσκ και το 70% της Ζαπορίζια, ενώ σε πρόσφατες προελάσεις τους οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν απωθήσει τις γραμμές του μετώπου στην Λουχάνσκ, περιοχή την οποία οι ρωσικές δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι είχαν θέσει πλήρως υπό τον έλεγχό τους τον Ιούλιο.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ