Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 04-Οκτ-2022 10:17

  Danske: "Μεγάλος άγνωστος" για τη σκανδιναβική οικονομία η ενέργεια

  158646820
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Οι σκανδιναβικές οικονομίες αντιμετωπίζουν υφέσεις παρόμοιες με αυτές των ευρωπαϊκών ομολόγων τους, εξαιτίας της ραγδαίας ανόδου του πληθωρισμού και των υψηλότερων επιτοκίων, με κίνδυνο μεγαλύτερης ύφεσης εάν οι τιμές ενέργειας αυξηθούν σε περίπτωση ενός ψυχρού χειμώνα, αναφέρουν αναλυτές της Danske Bank.

  Μια δύσκολη κατάσταση με τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Ευρώπη εξαιτίας των περιορισμένων αποστολών από τη Ρωσία, επηρεάζει επίσης τη σκανδιναβική περιοχή, με τη Φινλανδία να είναι η πιο εκτεθειμένη σε οποιαδήποτε αύξηση του κόστους λόγω της υψηλότερης χρήσης ηλεκτρικής ενέργειας και των τιμών που είναι ευάλωτες σε οποιαδήποτε κίνηση της αγοράς, τόνισε η δανέζικη τράπεζα στο νέο report Nordic Outlook.

  Τα σουηδικά νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν τοξικό κοκτέηλ οικονομικών κρίσεων, μετά από μια απροσδόκητα ισχυρή περίοδο α΄ εξαμήνου του έτους, τόνισε η Danske.

  Η επίπτωση μιας ουσιαστικής μείωσης των πραγματικών μισθών θα επιδεινωθεί από τα σαφώς υψηλότερα επιτόκια και την άνοδο των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας, ανέφερε.

  Ενώ η τράπεζα αναβάθμισε τις εκτιμήσεις για την ανάπτυξη της οικονομίας αυτό το έτος στο 2,4%, βλέπει το "τριπλό χτύπημα" να πιέζει σε ύφεση τη μεγαλύτερη σκανδιναβική οικονομία, ύψους 1,2% το 2023, σε μια πιο ζοφερή πρόβλεψη σε σχέση με άλλους Σκανδιναβούς εμπειρογνώμονες, και τις χειρότερες επιδόσεις μεταξύ των τεσσάρων χωρών.

  "Μπαίνουμε στην ύφεση με ανοιχτά μάτια" σε όλη την περιοχή, τόνισε η Danske. "Η πρόβλεψή μας είναι ότι αυτό απλώς θα επαναφέρει τη δραστηριότητα και την απασχόληση σε πιο βιώσιμα επίπεδα μετά την πανδημία, αλλά μια χειρότερη έκβαση είναι  ξεκάθαρο ρίσκο".

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ