Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 03-Οκτ-2022 20:27

  Ντόναχιου-Τζεντιλόνι: Τα μέτρα για την ανάσχεση της κρίσης πρέπει να είναι στοχευμένα και προσωρινά

  Ντόναχιου-Τζεντιλόνι: Τα μέτρα για την ανάσχεση της κρίσης πρέπει να είναι στοχευμένα και προσωρινά
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 21:55

  Στην ανάγκη οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης να υιοθετούν στοχευμένα και προσωρινά μέτρα για την ανάσχεση της κρίσης αναφέρθηκαν ο πρόεδρος του Eurogroup, Πασκάλ Ντόναχιου και ο Ευρωπαίος Επίτροπος για την Οικονομία, Πάολο Τζεντιλόνι, μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του Eurogroup. 

  Συμφωνήσαμε σήμερα να εστιάσουμε σε μέτρα, προσωρινά και στοχευμένα, για να αντιμετωπίσουμε την κρίση και να στηρίξουμε τους ευάλωτους, δήλωσε ο Ντόναχιου, ενώ διευκρίνισε ότι οι ΥΠΟΙΚ συμφώνησαν επίσης να αποφύγουν πολιτικές που θα μπορούσαν να τροφοδοτήσουν νέες πληθωριστικές πιέσεις. 

  "Το Eurogroup συζήτησε τα επόμενα βήματα για τη δημοσιονομική πολιτική, με βάση τη δήλωσή του Ιουλίου για τη δημοσιονομική καθοδήγηση το 2023. Υπενθυμίσαμε ότι η ευρεία υποστήριξη της ζήτησης μέσω δημοσιονομικών πολιτικών το 2023 δεν δικαιολογείται, αλλά θα αντίθετα η προσοχή θα πρέπει να είναι στην προστασία των ευάλωτων, διατηρώντας παράλληλα την ευελιξία προσαρμογής, εάν χρειάζεται. Οι δημοσιονομικές πολιτικές θα πρέπει να στοχεύουν στη διατήρηση της βιωσιμότητας του χρέους καθώς και στην αύξηση του αναπτυξιακού δυναμικού με βιώσιμο τρόπο, διευκολύνοντας έτσι επίσης το έργο της νομισματικής πολιτικής να διασφαλίσει την έγκαιρη επιστροφή του πληθωρισμού στον μεσοπρόθεσμο στόχο της ΕΚΤ στο 2%", αναφέρουν οι υπουργοί Οικονομικών στη δήλωση που έδωσαν σήμερα στη δημοσιότητα. 

  "Δεσμευόμαστε να προστατεύσουμε όσους έχουν ανάγκη, αλλά αναγνωρίζουμε επίσης ότι οι κυβερνήσεις δεν μπορούν να προστατεύσουν πλήρως τις οικονομίες τους από τις επιπτώσεις των πρωτοφανών αυξήσεων των τιμών της ενέργειας, καθώς η ζώνη του ευρώ είναι καθαρός εισαγωγέας ενέργειας", προσθέτουν οι ΥΠΟΙΚ. "Ως εκ τούτου, στοχεύουμε να επικεντρώσουμε την υποστήριξή μας όλο και περισσότερο σε οικονομικά αποδοτικά μέτρα, ιδίως σε μέτρα εισοδήματος που είναι έκτακτα, προσωρινά και στοχεύουν σε ευάλωτα άτομα".

  "Να αποφύγουμε τον κατακερματισμό και τις διαφοροποιήσεις" 

  Στην ανάγκη η στήριξη που προσφέρουν τα κράτη-μέλη να είναι προσωρινή και στοχευμένη αναφέρθηκε και ο Επίτροπος Τζεντιλόνι. 

  "Η δημοσιονομική πολιτική θα πρεπει να συμπληρώνει τη νομισματική πολιτική και όχι να την περιπλέκει", σημείωσε.

  Παράλληλα, επισήμανε ότι οι "δράσεις σε εθνικό επίπεδο έχουν επιπτώσεις και σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης και σε αυτό το πλαίσιο χρειάζεται συντονισμένη ευρωπαϊκή δράση". 

  "Πρέπει η αντίδραση μας να είναι συλλογική και σε πνεύμα αλληλεγγύης και να αποφύγουμε τον κατακερματισμό και τις διαφοροποιήσεις", πρόσθεσε. 

  "Οι αγορές περιμένουν συρρίκνωση της οικονομίας"

  Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ, ο οποίος σύντομα θα αποχωρήσει από το Ταμείο, στην τελευταία του συνέντευξη Τύπου μετά από μια συνεδρίαση του Eurogroup έκανε έναν σύντομο απολογισμό των πεπραγμένων του. 

  "Ήταν μεγάλη τιμή να είμαι σε τόσες πολλές συναντήσεις του Eurogroup. Πολλές συναντήσεις μας ήταν δύσκολες – γνωρίσαμε μεγάλες προκλήσεις. Αλλά η μεγαλύτερη επιτυχία είναι ότι κρατήθηκε ενιαία η Ευρωζώνη. Αν μια χώρα ή περισσότερες αναγκάζονταν να φύγει, η Ευρωζώνη θα ήταν σήμερα πιο αδύναμη". 

  Ο πρόεδρος του ESM επισήμανε ότι η λήξη της θητείας του έρχεται σε μια πολύ δύσκολη περίοδο για την Ευρώπη. "Οι αγορές περιμένουν συρρίκνωση της οικονομίας τα επόμενα αρκετά τρίμηνα και αυτό θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τις εξελίξεις στην ενέργεια. Αλλά μπορεί να έχουμε ύφεση το επόμενο έτος. Το σοκ από τις εξελίξεις αυτές θα οδηγήσει σε απώλειες εισοδήματος για τους πολίτες μας. Αλλά έχουμε τα εργαλεία να τονώσουμε την ανάπτυξη και την απασχόληση, το NextGenerationEU για την τόνωση της ανάκαμψης και το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας".

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ