Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 03-Οκτ-2022 17:09

  Ουγγαρία: Συμφωνία με την Gazprom για ταμειακή διευκόλυνση

  25781144
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ο ρωσικός κρατικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom συμφώνησε να επιτρέψει στην Ουγγαρία καθυστέρηση των πληρωμών για φυσικό αέριο εάν χρειαστεί, καθώς το αυξανόμενο κόστος των εισαγωγών απειλεί να εκτροχιάσει τον ήδη πιεσμένο προϋπολογισμό της χώρας του Βίκτορ Όρμπαν.

  Η καθυστέρηση πληρωμών αφορά λογαριασμούς που λήγουν τον φετινό χειμώνα, ανέφερε η κρατική εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας της Ουγγαρίας MVM σε δήλωσή της, σύμφωνα με το Bloomberg.

  "Το ενδεχόμενο προσωρινής καθυστέρησης πληρωμών διευρύνει το περιθώριο ελιγμών για τη χρηματοδότηση της MVM και ενισχύει τη ρευστότητά της", ανέφερε η ανακοίνωση.

  Το αυξανόμενο κόστος της ενέργειας εντείνει τις ανησυχίες για την κατάσταση της οικονομίας της Ουγγαρίας, την ώρα που αρκετά δισ. ευρώ κονδυλίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν μπλοκαριστεί για ζητήματα κράτους δικαίου και τα συναλλαγματικά αποθέματα της χώρας είναι κάτω από το επίπεδο που απαιτείται για την κάλυψη τουλάχιστον τριών μηνών εισαγωγών.

  Παράλληλα, το φιορίνι διαπραγματεύεται σε ιστορικό χαμηλό παρά το γεγονός ότι η Ουγγαρία έχει τα υψηλότερα επιτόκια στην ΕΕ.

  Όπως επισημαίνει το Bloomberg, η Ουγγαρία είναι ένα από τα πλέον εξαρτημένα από τη ρωσική ενέργεια κράτη της ΕΕ, ενώ έχει δει το κόστος των εισαγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου να εκτινάσσεται φέτος στα περίπου 19 δισ. δολάρια φέτος από 4 δισ. δολάρια το 2019.

  Οι επιπλέον αγορές φυσικού αερίου από την Gazprom, εκτός του μακροπρόθεσμου συμβολαίου που έχει η Ουγγαρία, θα επιβαρύνει τον προϋπολογισμό της κατά 1,7 δισ. δολάρια φέτος, διευρύνοντας το δημοσιονομικό έλλειμμα στο 6,1% του ΑΕΠ έναντι στόχου για 4,9%, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Mihaly Varga στις 23 Σεπτεμβρίου.

  Την περασμένη εβδομάδα, το ουγγρικό φιορίνι έχασε 4% έναντι του ευρώ σημειώνοντας ιστορικό χαμηλό, ενώ σε επίπεδο έτους έχει υποχωρήσει κατά περισσότερο από 13% εμφανίζοντας την τρίτη χειρότερη επίδοση στις αναδυόμενες αγορές μετά το πέσο της Αργεντινής και την τουρκική λίρα.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ