Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 03-Οκτ-2022 14:59

  Gazprom: Μπορούμε να ξαναστείλουμε φυσικό αέριο μέσω του Nord Stream 2

  Nord stream 2
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η κρατική ρωσική Gazprom ενημέρωσε σήμερα ότι σταμάτησε η διαρροή φυσικού αερίου και από τις τρεις κατεστραμμένες γραμμές των αγωγών Nord Stream στη Βαλτική, καθώς και ότι ενδέχεται να είναι δυνατή η επανέναρξη των αποστολών μέσω της εναπομείνασας γραμμής που δεν είχε εμφανίσει ζημιά.

  Ειδικότερα, όπως μετέδωσε το Reuters, σε ανακοίνωσή της η Gazprom ανέφερε πως η πίεση στις τρεις γραμμές έχει σταθεροποιηθεί και ότι εργάζεται για τον περιορισμό των περιβαλλοντικών κινδύνων.

  Η Ευρώπη έχει ξεκινήσει έρευνες μετά τις μεγάλες διαρροές που εντοπίστηκαν στους δύο ρωσικούς αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream, ο καθένας εκ των οποίων αποτελείται από δύο γραμμές. Η Γερμανία, η Δανία και η Σουηδία έχουν δηλώσει ότι θεωρούν πως οι διαρροές είναι αποτέλεσμα δολιοφθοράς.

  Ο Nord Stream 1 είχε αναφέρει σημαντική πτώση πίεσης και στις δύο γραμμές του, ενώ ο Nord Stream 2 ανέφερε παρόμοια απότομη πτώση πίεσης μόνο στην μία από τις δύο.

  Σε αυτό το πλαίσιο, η Gazprom δήλωσε ότι η γραμμή "Β" του Nord Stream 2 θα μπορούσε να συνεχίσει να στέλνει φυσικό αέριο στην Ευρώπη, εάν ληφθεί απόφαση για επανέναρξη των παραδόσεων.

  Ο Nord Stream 1 ήταν πλήρως λειτουργικός προτού η Ρωσία μειώσει και στη συνέχεια διακόψει πλήρως τις ροές φυσικού αερίου τους τελευταίους έξι μήνες, επικαλούμενη τεχνικά προβλήματα και τις δυτικές κυρώσεις που δεν επιτρέπουν την επίλυσή τους.

  Ωστόσο, ο Nord Stream 2 που ολοκληρώθηκε πρόσφατα δεν τέθηκε ποτέ σε λειτουργία, καθώς η Γερμανία πάγωσε τη διαδικασία αδειοδότησης ενόψει της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

  "Εάν ληφθεί απόφαση για έναρξη παραδόσεων μέσω της γραμμής Β του Nord Stream 2, το φυσικό αέριο θα διοχετευθεί στον αγωγό αφότου ελεγχθεί η αξιοπιστία συστήματος από τις εποπτικές αρχές", ανέφερε η ανακοίνωση της Gazprom.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ