Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 03-Οκτ-2022 13:54

  Προσχέδιο συνεδρίασης Eurogroup: Δεν μπορούμε να προστατεύσουμε πλήρως τις οικονομίες

  Προσχέδιο συνεδρίασης Eurogroup: Δεν μπορούμε να προστατεύσουμε πλήρως τις οικονομίες
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης δεν μπορούν να προστατεύσουν πλήρως τις οικονομίες τους από την άνοδο των τιμών της ενέργειας, και θα επικεντρωθούν στην προστασία των πιο ευάλωτων, με έκτακτα, στοχευμένα και προσωρινά εισοδηματικά μέτρα, αναφέρεται στο προσχέδιο της δήλωσης των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.

  Το draft, το οποίο επικαλείται το Reuters και προετοιμάστηκε για τις συζητήσεις των υπουργών των 19 χωρών που μοιράζονται το ευρώ, αναφέρει ότι τα εθνικά μέτρα θα συντονιστούν για την προστασία του διασυνοριακού ανταγωνισμού στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

  "Είναι ευθύνη μας να αμβλύνουμε τις αρνητικές επιπτώσεις αυτής της εξωτερικής κρίσης στις οικονομίες μας", αναφέρεται στο draft.

  "Παρόλα αυτά, τέτοια μέτρα θα επιβαρύνουν όλο και περισσότερο τους εθνικούς μας προϋπολογισμούς και ενδέχεται, σε ορισμένες περιπτώσεις, να επιβραδύνουν την απαραίτητη προσαρμογή της ενεργειακής ζήτησης", υπογραμμίζεται.

  Νωρίτερα, δημοσίευμα του Reuters ανέφερε ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης είναι πιθανό να δεσμευτούν τη Δευτέρα προκειμένου οι εθνικές χρηματοοικονομικές ασπίδες έναντι του αυξανόμενου ενεργειακού κόστους να είναι προσωρινές και στοχευμένες, ώστε να μην πυροδοτηθεί ένα ανοδικό σπιράλ αύξησης τιμών και μισθών, που θα ενισχύσει τον ήδη υψηλό πληθωρισμό.

  Οι υπουργοί, που συναντιούνται στο Λουξεμβούργο, αναμένεται να εκδώσουν δήλωση σχετικά με τη δημοσιονομική τους απάντηση στην εκτυλισσόμενη κρίση του κόστους διαβίωσης, που προκλήθηκε από την κατάρρευση των παραδόσεων ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

  Οι συζητήσεις για τη δημοσιονομική απάντηση έρχονται καθώς η Γερμανία, ανακοίνωσε την περασμένη Πέμπτη ότι θα δανειστεί από την αγορά για να χρηματοδοτήσει ένα σχήμα υποστήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από το ενεργειακό κόστος, ύψους 200 δισ. ευρώ.

  Το μέγεθος της γερμανικής απάντησης είναι πολλαπλάσιο των 67 δισ. ευρώ που έχει ανακοινώσει η Γαλλία ή των 68 δισ. ευρώ που ετοιμάζει η Ιταλία.

  Είναι επίσης πολύ μεγαλύτερο από αυτό που μπορούν να αντέξουν οικονομικά οι μικρότερες χώρες της ευρωζώνης, δημιουργώντας ανησυχίες στην Κομισιόν για τη διατήρηση του αθέμιτου ανταγωνισμού μεταξύ των επιχειρήσεων της ΕΕ.

  Το μέγεθος της συνολικής κρατικής βοήθειας της ευρωζώνης για την οικονομία, που ήδη ξεπερνά το μισό τρισεκατομμύριο ευρώ, είναι επίσης πονοκέφαλος για την ΕΚΤ, η οποία αυξάνει τα επιτόκια για να ανακόψει τον υψηλό πληθωρισμό που έφτασε το 10% τον Σεπτέμβριο.

  Η υποστήριξη, ενώ αμβλύνει τον άμεσο πόνο της ακριβότερης ενέργειας, στρεβλώνει επίσης τα σημάδια για τις τιμές από τις αγορές, που κανονικά θα οδηγούσαν σε μείωση της κατανάλωσης, και λειτουργεί ενάντια στις προσπάθειες της ΕΚΤ να μειώσει τον πληθωρισμό.

  Διαβάστε ακόμη:

  * Χρ. Σταϊκούρας: Κοινές ευρωπαϊκές απαντήσεις στις νέες δημοσιονομικές προκλήσεις της ενεργειακής κρίσης

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ