Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 03-Οκτ-2022 11:17

  Ευρωζώνη: Νέα υποχώρηση της μεταποιητικής δραστηριότητας τον Σεπτέμβριο

  Ευρωζώνη: Νέα υποχώρηση της μεταποιητικής δραστηριότητας τον Σεπτέμβριο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Η μεταποιητική δραστηριότητα σε όλη την ευρωζώνη μειώθηκε περαιτέρω τον προηγούμενο μήνα καθώς η αύξηση του κόστους διαβίωσης κράτησε επιφυλακτικούς τους καταναλωτές, ενώ η άνοδος των λογαριασμών ενέργειας περιόρισε την παραγωγή.

  Σύμφωνα με την τελική έρευνα της S&P Global, ο μεταποιητικός ΡΜΙ υποχώρησε σε χαμηλό 27 μηνών στις 48,4 μονάδες τον Σεπτέμβριο από τις 49,6 μονάδες τον Αύγουστο, οριακά χαμηλότερα από τις αρχικές εκτιμήσεις για 48,5 μονάδες και περαιτέρω χαμηλότερα από τις 50 μονάδες που διαχωρίζουν την ανάπτυξη από την ύφεση.

  Ο δείκτης που μετρά την παραγωγή, σημείωσε πτώση στις 46,3 από τις 46,5 μονάδες, σηματοδοτώντας τον τέταρτο μήνα που παραμένει κάτω των 50 μονάδων.

  "Ο άσχημος συνδυασμός ενός μεταποιητικού τομέα σε ύφεση και των αυξανόμενων πληθωριστικών πιέσεων θα προσθέσει περαιτέρω τις ανησυχίες για τις προοπτικές για την οικονομία της ευρωζώνης", τόνισε ο Chris Williamson, επικεφαλής οικονομολόγος της S&P Global.

  "Εξαιρώντας τα αρχικά lockdowns της πανδημίας, οι επιχειρήσεις μεταποίησης της ευρωζώνης δεν έχουν δει κατάρρευση της ζήτησης και της παραγωγής σε τέτοια κλίμακα από την κορύφωση της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης στις αρχές του 2009", πρόσθεσε.

  Η ζήτηση μειώθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό από την εποχή που η πανδημία του κορονοϊού σάρωνε τον κόσμο, το ανεκτέλεστο υπόλοιπο εξαντλήθηκε ενώ τα αποθέματα μη πωληθέντων έτοιμων προϊόντων αυξήθηκαν, καθώς τα εργοστάσια αύξησαν τις τιμές για να καλύψουν το αυξανόμενο κόστος.

  Αυτό σήμαινε ότι η αισιοδοξία μειώθηκε και ο μελλοντικός δείκτης παραγωγής, ο οποίος αξιολογεί τις προοπτικές των επιχειρήσεων στο επόμενο έτος, ήταν σε ταχεία πτώση. Υποχώρησε στο 45,3 από τις 52,7 μονάδες, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2020.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ