Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 03-Οκτ-2022 10:21

  Αυξάνονται οι ανησυχίες για την Credit Suisse - Φέρεται να αναζητά κεφάλαια

  Αυξάνονται οι ανησυχίες για την Credit Suisse - Φέρεται να αναζητά κεφάλαια
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 10:51

  Στελέχη της Credit Suisse βρίσκονται σε συνομιλίες με μεγάλους επενδυτές της τράπεζας σε μια προσπάθεια να τους καθησυχάσουν για τις αυξανόμενες ανησυχίες που εκφράζονται για την οικονομική υγεία της ελβετικής τράπεζας, αναφέρει δημοσίευμα των Financial Times, επικαλούμενο συμμετέχοντες στις συζητήσεις.

  Μία από τις πηγές ανέφερε στους FT, σύμφωνα με το CNBC, ότι στελέχη της Credit Suisse είχαν εντατικές επαφές με κορυφαίους πελάτες και αντισυμβαλλόμενους της τράπεζας το Σαββατοκύριακο, προσθέτοντας ότι έλαβαν "μηνύματα υποστήριξης” από μεγάλους επενδυτές.

  Οι μετοχές της Credit Suisse άγγιξαν νέα χαμηλά την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ η κατρακύλα της μετοχής συνεχίζεται και σήμερα, με τον τίτλο να σημειώνει βουτιά άνω του 9%. Η μετοχή έχει υποχωρήσει σχεδόν κατά 55% από την αρχή του έτους.

  Τα spreads των συμβάσεων αντιστάθμισης πιστωτικού κινδύνου (CDS) της τράπεζας, τα οποία παρέχουν στους επενδυτές προστασία έναντι χρηματοοικονομικών κινδύνων όπως η χρεοκοπία, αυξήθηκαν απότομα την Παρασκευή. Ακολούθησαν δημοσιεύματα ότι η ελβετική τράπεζα επιδιώκει να αντλήσει κεφάλαια, επικαλούμενα υπόμνημα του διευθύνοντος συμβούλου Ulrich Koerner.

  Οι FT αναφέρουν ότι ο Koerner διέψευσε τα δημοσιεύματα ότι η ελβετική τράπεζα προσέγγισε επισήμως μεγάλους επενδυτές της για πιθανή άντληση πρόσθετων κεφαλαίων και επέμεινε ότι η Credit Suisse "προσπαθεί να αποφύγει μια τέτοια κίνηση εν μέσω των ιστορικών χαμηλών για τη μετοχή της και του υψηλότερου κόστους δανεισμού λόγω της επί τα χείρω αναθεώρησης της αξιολόγησής της”.

  Η ελβετική τράπεζα δήλωσε στο Reuters ότι βρίσκεται σε διαδικασία αναθεώρησης της στρατηγικής της, που περιλαμβάνει πιθανές εκχωρήσεις και πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων, προσθέτοντας ότι σχετικές ανακοινώσεις αναμένονται στις 27 Οκτωβρίου, όταν η τράπεζα θα δημοσιεύσει τα αποτελέσματα για τα οικονομικά μεγέθη της στο τρίτο τρίμηνο του έτους.

  Το Reuters ανέφερε ακόμη ότι η Credit Suisse βρίσκεται σε συνομιλίες με επενδυτές για την άντληση κεφαλαίων, εξετάζοντας διάφορα σενάρια, προσθέτοντας ότι πηγές με γνώση του θέματος είπαν στο πρακτορείο ότι ένα από τα σενάρια προβλέπει και την πιθανότητα η τράπεζα να αποχωρήσει "σε μεγάλο βαθμό” από την αγορά των ΗΠΑ>

  Οι πρόσφατες ειδήσεις για την Credit Suisse σηματοδοτούν ότι έπεται μια "δύσκολη περίοδος”, αλλά θα μπορούσε να οδηγήσει σε αλλαγή κατεύθυνσης τη Federal Reserve, δήλωσε ο John Vail, επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής της Nikko Asset Management, στο "Squawk Box Asia" του CNBC τη Δευτέρα.

  "Το θετικό στο τέλος αυτής της περιόδου είναι το γεγονός ότι οι κεντρικές τράπεζες πιθανότατα θα αρχίσουν να χαλαρώνουν κάποια στιγμή, καθώς και ο πληθωρισμός μειώνεται αλλά και οι χρηματοοικονομικές συνθήκες επιδεινώνονται δραματικά”, τόνισε ο Vail, προσθέτοντας: "Δεν νομίζω ότι είναι το τέλος του κόσμου".

  Ενδεικτικό της ανησυχίας που επικρατεί για την Credit Suisse είναι ότι οι αναλυτές της Citi, σε έκθεσή τους εξετάζουν τον "αντίκτυπο μετάδοσης” στις αμερικανικές τράπεζες από "μια μεγάλη ευρωπαϊκή τράπεζα”, χωρίς ωστόσο να κατονομάζουν την ελβετική τράπεζα. Καθησυχάζουν δε για τις επιπτώσεις στον αμερικανικό τραπεζικό τομέα αναφέροντας: "Δύσκολα βλέπουμε κάτι συστημικό”.

  "Κατανοούμε τη φύση των ανησυχιών, αλλά η τρέχουσα κατάσταση διαφέρει όπως η μέρα από τη νύχτα από το 2007, καθώς οι ισολογισμοί είναι θεμελιωδώς διαφορετικοί σε όρους κεφαλαίων και ρευστότητας", προσθέτει η Citi στην έκθεσή της, αναφερόμενη στη χρηματοπιστωτική κρίση που ξεκίνησε το 2007.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ