Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 03-Οκτ-2022 08:23

  Η επίθεση βομβιστή-καμικάζι σε πανεπιστήμιο της Καμπούλ στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 53 ανθρώπους

  Η επίθεση βομβιστή-καμικάζι σε πανεπιστήμιο της Καμπούλ στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 53 ανθρώπους
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 16.48

  Η επίθεση βομβιστή καμικάζι που διαπράχθηκε την Παρασκευή σε ένα κέντρο εκπαίδευσης μαθητών στην Καμπούλ προκάλεσε των θάνατο 53 ανθρώπων, μεταξύ των οποίων τουλάχιστον 46 κορίτσια και νεαρές γυναίκες, σύμφωνα με νέο απολογισμό έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Αποστολή Αρωγής των Ηνωμένων Εθνών στο Αφγανιστάν (Manua).

  "Πενήντα τρεις νεκροί, τουλάχιστον 46 κορίτσια και νεαρές γυναίκες. Εκατόν δέκα τραυματίες. Η ομάδα μας για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων συνεχίζει να τεκμηριώνει το έγκλημα: επαληθεύστε τα γεγονότα και δημιουργήστε αξιόπιστα δεδομένα για την αντιμετώπιση των αρνητών και του ρεβιζιονισμού", ανέφερε η αποστολή στον λογαριασμό της στο twitter.

  Την Παρασκευή, μια επίθεση αυτοκτονίας, για την οποία δεν έχει υπάρξει ανάληψη της ευθύνης μέχρι στιγμής, διαπράχθηκε σε ένα κέντρο εκπαίδευσης που προετοιμάζει μαθητές για πανεπιστημιακές εξετάσεις, που βρίσκεται σε σε συνοικία της πρωτεύουσας του Αφγανιστάν όπου ζουν μέλη της μειονότητας των Χαζάρων.

  Σύμφωνα με τις αρχές των Ταλιμπάν, ο απολογισμός είναι 25 νεκροί και 33 τραυματίες.

  Το Σαββατοκύριακο, σποραδικές διαδηλώσεις γυναικών στην Καμπούλ και σε άλλες πόλεις, με τις συμμετέχουσες να καταδικάζουν την επίθεση. Οι κινητοποιήσεις αυτές κατεστάλησαν αμέσως από δυνάμεις των Ταλιμπάν, οι οποίοι πυροβόλησαν αρκετές φορές στον αέρα για να διαλύσουν τους διαδηλωτές.

  Η εκπαίδευση των κοριτσιών είναι ζήτημα εξαιρετικά λεπτό στο Αφγανιστάν, χώρα με κατά πλειονότητα σουνιτικό πληθυσμό. Οι Ταλιμπάν έχουν απαγορεύσει τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση (γυμνάσιο και λύκειο) στα κορίτσια. Οι φοιτήτριες αντίθετα μπορούν να πηγαίνουν στα πανεπιστήμια, αλλά ο αριθμός τους θα μειωθεί με τα χρόνια, ελλείψει πρόσβασης στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

  Εξάλλου οι Ταλιμπάν θεωρούν την κοινότητα των Χαζάρων ειδωλολατρική και οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατηγορούν το καθεστώς τους πως τους βάζει συχνά στο στόχαστρο.

  Ο βραχίονας του Ισλαμικού Κράτους στην περιοχή, το λεγόμενο Ισλαμικό Κράτος στο Χορασάν, που έχει διαπράξει αρκετές επιθέσεις με στόχο Χαζάρους, τους θεωρεί αιρετικούς και εναντιώνεται επίσης στην εκπαίδευση των κοριτσιών.

  ΠΗΓΗ: ΑΜΠΕ

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ