Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 02-Οκτ-2022 15:23

  Ισραήλ και Λίβανος έλαβαν την πρόταση των ΗΠΑ για τη διευθέτηση των θαλάσσιων συνόρων τους

  118065446
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Το Ισραήλ και ο Λίβανος έλαβαν μια πρόταση των ΗΠΑ για συμφωνία σχετικά με την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων μεταξύ των δύο χωρών, δήλωσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Γιαΐρ Λαπίντ σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, σύμφωνα με το Bloomberg.

  "Συζητάμε τις τελικές λεπτομέρειες, οπότε δεν είναι ακόμη δυνατό να πούμε ότι πρόκειται για μια τελειωμένη συμφωνία", δήλωσε ο Λαπίντ για το σχέδιο.

  "Ωστόσο, όπως απαιτήσαμε από την αρχή, η πρόταση διασφαλίζει πλήρως τα διπλωματικά συμφέροντα ασφαλείας του Ισραήλ, καθώς και τα οικονομικά μας συμφέροντα", είπε. "Πρόκειται για μια συμφωνία που ενισχύει την ασφάλεια και την οικονομία του Ισραήλ". 

  Η συμφωνία θα επιτρέψει στο Ισραήλ να αρχίσει να αντλεί φυσικό αέριο από το υπεράκτιο κοίτασμα Karish χωρίς την απειλή επιθέσεων από τη Χεζμπολάχ, την υποστηριζόμενη από το Ιράν λιβανέζικη μαχητική ομάδα. Θα επιτρέψει επίσης στον Λίβανο να αρχίσει τις έρευνες στην περιοχή.

  Το Ισραήλ δήλωσε ότι η παραγωγή φυσικού αερίου από το Karish στην ανατολική Μεσόγειο θα του επιτρέψει να αυξήσει τις εξαγωγές. Η εισηγμένη στο Λονδίνο Energean Plc, η οποία πρόκειται να εκμεταλλευτεί το Karish, δήλωσε τον Μάιο ότι οι ροές φυσικού αερίου θα μπορούσαν να ξεκινήσουν φέτος.

  Το Ισραήλ δεν έχει αντιρρήσεις για την ανάπτυξη ενός επιπλέον λιβανέζικου κοιτάσματος φυσικού αερίου στη συνοριακή περιοχή και θα λάβει μερίδιο από αυτό, δήλωσε ο Λαπίντ στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. 

  Σύμφωνα με δημοσίευμα της ειδησεογραφικής ιστοσελίδας Haaretz, η αμερικανική πρόταση θα διαχωρίσει το κοίτασμα φυσικού αερίου Kana, με την πλειοψηφία να πηγαίνει στο Λίβανο, ο οποίος θα πληρώνει δικαιώματα σε αντάλλαγμα για την άδεια να κάνει γεωτρήσεις στην περιοχή που παραμένει στο έδαφός του.

  Ο εκπρόσωπος του Λιβάνου, Ναμπί Μπέρι, δήλωσε το Σάββατο στην εφημερίδα Asharq Al-Awsat με έδρα το Λονδίνο ότι η πρόταση "κατ' αρχήν ικανοποιεί τα αιτήματα του Λιβάνου", σύμφωνα με το Associated Press. 

  Ο ηγέτης της ισραηλινής αντιπολίτευσης Μπενιαμίν Νετανιάχου επέκρινε τη συμφωνία, λέγοντας ότι ο Λαπίντ "παραδόθηκε στις απειλές" του γενικού γραμματέα της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα. 

  Η συμφωνία θα έδινε στον Λίβανο ένα γιγαντιαίο κοίτασμα φυσικού αερίου, το οποίο ο Νετανιάχου είπε ότι ανήκει στους πολίτες του Ισραήλ. Εάν η πρόταση εγκριθεί από την τρέχουσα μεταβατική κυβέρνηση του Ισραήλ, δεν θα είναι νόμιμη, δήλωσε ο Νετανιάχου και ότι εάν γίνει πρωθυπουργός μετά τις εκλογές της 1ης Νοεμβρίου, δεν θα δεσμεύεται από αυτήν.   

  Το Ισραήλ προσπαθεί να καταλήξει σε συμφωνία με τον Λίβανο για πάνω από μια δεκαετία για το θέμα αυτό, δήλωσε ο Λαπίντ. Η πρόταση υποβάλλεται τώρα σε νομικό έλεγχο και στη συνέχεια θα υποβληθεί για συζήτηση και έγκριση, είπε.  

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ