Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 02-Οκτ-2022 11:27

  Βloomberg: Πως επηρεάζει τις συντάξεις στη Βρετανία η τρέχουσα δημοσιονομική κρίση

  Ιστορικό άλμα 65 ετών για τα βρετανικά ομόλογα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ο συνταξιοδοτικός τομέας του Ηνωμένου Βασιλείου δημιούργησε τη σύγχρονη αγορά βρετανικών κρατικών ομολόγων (gilt market). Την περασμένη εβδομάδα, παραλίγο να την καταστρέψει. 

  Για δεκαετίες, σύμφωνα με το Bloomberg, οι επενδυτές αυτοί απαιτούσαν περιουσιακά στοιχεία με μεγάλη διάρκεια για να αντιστοιχήσουν στις υποχρεώσεις τους που θα εκτείνονταν δεκαετίες στο μέλλον, ιδίως για προγράμματα καθορισμένων παροχών που πρέπει να κάνουν πληρωμές ανεξάρτητα από τις κινήσεις της αγοράς. Αυτό ήταν μια ευλογία για τα οικονομικά της βρετανικής κυβέρνησης, με τη μέση ωρίμανση του χρέους της χώρας να ξεπερνά τις αντίστοιχες των άλλων χωρών. 

  Αλλά την περασμένη εβδομάδα, αυτή η συμβιωτική σχέση άρχισε να διαλύεται. Η αγορά είδε την πολιτική της νέας πρωθυπουργού Λις Τρας για τη μείωση των φόρων χωρίς χρηματοδότηση ως δημοσιονομικά απερίσκεπτη. Οι συντάξεις που ακολουθούσαν τις λεγόμενες επενδυτικές στρατηγικές με γνώμονα το παθητικό και τη μόχλευση αντιμετώπισαν επείγουσες επισφάλειες στις αντισταθμίσεις τους, καθώς οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων εκτινάχθηκαν, με αποτέλεσμα το μεγαλύτερο selloff στην ιστορία. Η Τράπεζα της Αγγλίας, η οποία βρισκόταν σε αποστολή να μειώσει τον ισολογισμό της, αναγκάστηκε να αρχίσει και πάλι να αγοράζει ομόλογα για να κατευνάσει την αναταραχή, προκαλώντας το μεγαλύτερο ράλι που έχει καταγραφεί ποτέ. 

  Για τους επενδυτές που επλήγησαν από αυτή την πρωτοφανή μεταβλητότητα, ο κίνδυνος είναι ότι τα χειρότερα δεν έχουν τελειώσει. Δεν υπάρχουν ακόμη ενδείξεις για μια στροφή της Τρας ενόψει του συνεδρίου του Συντηρητικού κόμματος αυτή την εβδομάδα, ακόμη και με τη λίρα να έχει υποχωρήσει για λίγο σε χαμηλό 37 ετών. Και για ορισμένους, οι μακροχρόνιες αστάθειες στην αγορά παραμένουν εκτεθειμένες σε μια νέα έκρηξη. 

  "Η πρόκληση για την BOE είναι να διασφαλίσει ότι υπάρχουν επαρκή εργαλεία για τη διατήρηση της λειτουργίας της αγοράς", δήλωσε η Daniela Russell, επικεφαλής της στρατηγικής επιτοκίων του Ηνωμένου Βασιλείου στην HSBC, η οποία προέβλεψε την ανάγκη παρέμβασης την περασμένη εβδομάδα. "Πρέπει να αναγνωρίσει ότι οι πιέσεις στα συνταξιοδοτικά συστήματα δεν έχουν ξαφνικά εξαφανιστεί".

  Η ζήτηση των συνταξιοδοτικών ταμείων για ομόλογα μακράς διάρκειας και χαρτιά που συνδέονται με τον πληθωρισμό είναι σχεδόν ακόρεστη από τότε που τέθηκε σε ισχύ η λεγόμενη ελάχιστη απαίτηση χρηματοδότησης το 1997. Οι κανόνες, οι οποίοι καθορίζουν μετρήσεις αποτίμησης για την εξασφάλιση ενός ελάχιστου επιπέδου φερεγγυότητας, ακολουθήθηκαν από επικαιροποιήσεις που σήμαιναν ότι η ελκυστικότητα των εν λόγω τίτλων για τη συνταξιοδοτική κοινότητα του Ηνωμένου Βασιλείου παραμένει υψηλή.  

  "Είναι αυτό που κάνει τα gilts μοναδικά μεταξύ των παγκόσμιων αγορών ομολόγων", δήλωσε ο Ντέιβιντ Πάρκινσον, διευθυντής προϊόντων επιτοκίων στερλίνας στην RBC Capital Markets. "Το χρέος του Ηνωμένου Βασιλείου έχει πολύ μεγαλύτερη μέση διάρκεια από οπουδήποτε αλλού λόγω αυτής της συνταξιοδοτικής ζήτησης".

  Ωστόσο, την περασμένη εβδομάδα η ζήτηση για μακροπρόθεσμα ομόλογα κατέρρευσε. Η απόδοση των 30ετών ομολόγων που συνδέονται με τον πληθωρισμό -- που προτιμώνται από αυτά τα συνταξιοδοτικά ταμεία λόγω της μακράς διάρκειας και της προστασίας τους από τις αυξήσεις των τιμών -- εκτινάχθηκε κατά 76 μονάδες βάσης την Τρίτη, ένα νέο ρεκόρ που επισκίασε την αύξηση κατά 68 μονάδες βάσης μια ημέρα νωρίτερα. Για το πλαίσιο, και οι δύο κινήσεις ήταν υπερδιπλάσιες από το προηγούμενο μεγαλύτερο άλμα που είχε καταγραφεί τον Μάρτιο του 2020.

  Μελλοντικές υποχρεώσεις 


  Στα χαρτιά, η άνοδος των αποδόσεων είναι εξαιρετική για τα συνταξιοδοτικά προγράμματα καθορισμένων παροχών. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με την κοινή αίσθηση των πραγμάτων, δεδομένου ότι κατέχουν κυρίως ομόλογα τα οποία πέφτουν σε αξία καθώς οι αποδόσεις αυξάνονται. Ωστόσο, η αξία των μελλοντικών υποχρεώσεών τους υπολογίζεται σε σχέση με τα επιτόκια της αγοράς. Όταν αυτά αυξάνονται, η κατάσταση χρηματοδότησής τους βελτιώνεται, εφόσον τα υπόλοιπα πράγματα παραμένουν ίδια. Στα τέλη Αυγούστου, τα ταμεία αυτά είχαν δείκτη φερεγγυότητας 125% και η κατάσταση θα είχε βελτιωθεί ακόμη περισσότερο από τότε, δεδομένης της πώλησης των ομολόγων, σύμφωνα με τους αναλυτές της Bank of America, συμπεριλαμβανομένης της Άγνε Στένγκεριτ.

  "Αυτές θα πρέπει να είναι ευτυχισμένες ημέρες για το συνταξιοδοτικό σύστημα καθορισμένων παροχών, με τις υψηλότερες αποδόσεις να αποφέρουν πλεονάσματα ρεκόρ", ανέφεραν. "Δεν είναι ακριβώς έτσι".

  Το πρόβλημα πηγάζει από την ταχύτητα και την κλίμακα των πρόσφατων κινήσεων των αποδόσεων και τη μόχλευση που χρησιμοποιείται από τις στρατηγικές LDI (Liability-Driven Investing Strategies) για την αντιστάθμιση έναντι των υψηλότερων επιτοκίων. Καθώς τα επιτόκια ανέβηκαν, πυροδότησαν μια αλυσίδα από κλήσεις για εξασφάλιση. Αυτές δεν είναι αυστηρά ασυνήθιστες -τα ίδια κεφάλαια έπρεπε να θέσουν εξασφαλίσεις νωρίτερα φέτος, δεδομένης της πτώσης των ομολόγων -αλλά ο ρυθμός αυτής της κίνησης της αγοράς προκάλεσε μια πλήρως ανεπτυγμένη κρίση. Αντί για εβδομάδες, είχαν μόλις λίγες ώρες για να τοποθετήσουν περισσότερα μετρητά. 

  Η παρέμβαση της BOE την Τετάρτη ανακούφισε από τις άμεσες πιέσεις και επέτρεψε στις αγορές να συνεχίσουν να λειτουργούν, αν και με τη ρευστότητα να παραμένει τεταμένη. Αλλά δεν είναι σαφές αν η δέσμευσή της να αγοράσει μακροπρόθεσμα ομόλογα μέχρι τις 14 Οκτωβρίου θα είναι αρκετή για να αποτρέψει τις ευπάθειες, ιδίως δεδομένου ότι δήλωσε ότι θα αρχίσει να πωλεί ενεργά ομόλογα στην αγορά από το τέλος του μήνα. 

  Εκτεθειμένα κεφάλαια 


  "Οι τρέχουσες αγορές κερδίζουν λίγο χρόνο, αλλά θα χρειαστεί πολύ περισσότερος χρόνος για να αναπληρωθούν επαρκώς οι δεξαμενές εξασφαλίσεων, αφήνοντας ενδεχομένως τα συνταξιοδοτικά ταμεία εκτεθειμένα στο μεταξύ", δήλωσε ο Ράσελ της HSBC. "Ενώ ορισμένα συστήματα αντιμετωπίζουν λιγότερες πιέσεις, για εκείνα που προσέθεσαν αντιστάθμιση επιτοκίων σε μοχλευμένη βάση όταν οι αποδόσεις των 30ετών χρυσών επιτοκίων μειώθηκαν κοντά στο 1%, τα τρέχοντα επίπεδα κοντά στο 4% είναι δυσάρεστα".

  Ο Russell δήλωσε ότι μια επιλογή θα ήταν ο σχεδιασμός ενός νέου backstop, αντλώντας έμπνευση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Τράπεζα της Ιαπωνίας. Προτείνει μια διαρκή δέσμευση της BOE να πραγματοποιεί αγορές κρατικών ομολόγων μακράς διάρκειας του Ηνωμένου Βασιλείου σε όποια κλίμακα είναι απαραίτητη για τη στήριξη της λειτουργίας της αγοράς, αντί για το προσωρινό πρόγραμμα που ανακοινώθηκε την περασμένη εβδομάδα. Αυτό θα συνδυαζόταν με ένα εμπροσθοβαρές πρόγραμμα ενεργητικής ποσοτικής σύσφιξης. Η BOE θα μπορούσε δυνητικά να πωλεί μόνο βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα gilts από το χαρτοφυλάκιό της, πρότεινε. 

  Μπορεί να μην είναι δημοφιλής στους επενδυτές που προτιμούν τις μικρότερες διάρκειες, με το μακροπρόθεσμο άκρο να κυριαρχείται από τα εγχώρια συνταξιοδοτικά ταμεία και τους διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων. Και σε κάθε περίπτωση, δεν αντιμετωπίζει τον αρχικό καταλύτη του selloff: την ανησυχία για τα δημοσιονομικά σχέδια της νέας κυβέρνησης. 

  "Δυστυχώς, πιστεύουμε ότι η βασική αιτία του προβλήματος -που είναι η απώλεια εμπιστοσύνης στη δημοσιονομική πολιτική του Ηνωμένου Βασιλείου- δεν θα αντιμετωπιστεί" από την παρέμβαση της BOE, δήλωσε ο Ρούφαροι Κιρισέρι, επικεφαλής του τμήματος σταθερού εισοδήματος για τις Βρετανικές Νήσους της RBC Wealth Management, ο οποίος αναμένει περαιτέρω πτώση των gilts. 

  Μακροπρόθεσμη ζημία


  Την άποψη αυτή συμμερίζονται και άλλοι. Πιο ανησυχητική είναι η μακροπρόθεσμη ζημία στην οικονομική αξιοπιστία του Ηνωμένου Βασιλείου έναντι των επενδυτών. Η κυβέρνηση Τρας δήλωσε ότι εμμένει στο σχέδιό της για φορολογικές ελαφρύνσεις μετά τη συνάντηση της Παρασκευής με τη δημοσιονομική υπηρεσία του Ηνωμένου Βασιλείου, μειώνοντας τις προσδοκίες της αγοράς, δηλαδή ότι μια στροφή πολιτικής μπορεί να έλθει πριν από το ετήσιο συνέδριο του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος αυτή την εβδομάδα.

  "Δεν νομίζω ότι έχουμε δει ακόμη την κορύφωση των αποδόσεων", δήλωσε η Ίμογκεν Μπάσρα, στρατηγικός αναλυτής της NatWest. "Αν και οι παρεμβάσεις της BOE αυτή την εβδομάδα χρησίμευσαν για να ηρεμήσουν οι αγορές και να ανακτήσουν μια αίσθηση ψυχραιμίας, δεν νομίζω ότι αλλάζει ουσιαστικά τις προοπτικές της καθαρής προσφοράς, που είναι πραγματικά η κινητήρια δύναμη πίσω από τις υψηλότερες αποδόσεις".

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ